bp313 Výživa ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2010
Rozsah
1/2. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Ivona Servítová Rutarová, DiS. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
bp313/prednaska: Út 12:30–13:15 K112, I. Hrnčiříková
bp313/s1: Po 13:45–15:15 E34/203 - seminární místnost, I. Servítová Rutarová
bp313/s2: Po 16:30–18:00 E34/225 - seminární místnost, M. Kumstát
Předpoklady
bp304 Základy výživy ve sportu
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je vysvětlit základní pojmy. Studenti kurzu získají základní informace a dokáží aplikovat vztahy mezi výživou a cvičením.
Osnova
  • 1. Základní nutriní pojmy 2. Energetická bilance 3. Sacharidy 4. Bílkoviny 5. Tuky 6. Vitaminy 7. Minerální látky 8. Voda, vodní bilance, příjem tekutin 9. Speciální sportovní potraviny 10.Doplňky stravy 11. Výživa před, během a po tréninku 12. Výživa, cvičení a speciální skupiny obvatel
Literatura
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
Metody hodnocení
3 písemné testy, domácí úkoly, , docházka,ústní zkouška
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2009, jaro 2011.