np2427 Alternativní výživové směry

Fakulta sportovních studií
jaro 2018
Rozsah
1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Po 19. 2. 8:10–9:10 B11/236, Po 26. 2. 8:10–9:10 B11/236, Po 5. 3. 8:10–9:10 B11/236, Po 12. 3. 8:10–9:10 B11/236, Po 19. 3. 8:10–9:10 B11/236, Po 26. 3. 8:10–9:10 B11/236, Po 9. 4. 8:10–9:10 B11/236, Po 16. 4. 8:10–9:10 B11/236, Po 23. 4. 8:10–9:10 B11/236, Po 30. 4. 8:10–9:10 B11/236
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je předat informace o možných používaných alternativních výživových směrech . Na konci tohoto předmětu studenti budou schopni porozumět a interperetovat klientovi rozdíl a rizika podstoupení tohoto výživového chování. Nové alternativní trendy budou porovnány s evidencí základních medicínských doporučení.
Osnova
  • 1. Diety, historie diet. 2. Historie alternativních výživových směrů. 3. Výhody a negativa alternativních výživových směrů. 4. Výživa dle východní medicíny- Ayurvéda. 5. Výživa dle východní medicíny - čínská medicína. 6. Výživa při kyselosti organismu. 7. Výživa dle krevních skupin. 8. Diety s vynecháním některých živin. 9. Atkinsonova dieta, ketodiety. 10. Makrobiotika. 11. Další diety aktuální, trendy. 12. Veganství a vegetariánství.
Literatura
  • Insel P., Ross D., Mcmahon K., Bernstein M. (2014). Nutrition. (5th.ed.). UK:Jones and Bartlett Learning LLC.
  • Garrow J.S., James, W.P.T., Ralf, H.(2000). Human nutrition and dietetics. (1st.ed.). UK:Churchill Livingstone.
  • Harris M., Ross, E.B. (1987). Food and Evolution: Toward a theory of humna food habits. (1.ed.). UK:Temple University Press.
  • Whitnex E.N.& Rolfes S.R. (2002). Understanding nutrition. (5th ed.), USA:Wadsvort.
Výukové metody
Samostudium, přednášky, semináře.
Metody hodnocení
• Formou ústní zkoušky ověřit schopnost studentů pregnantně vyjádit získané vědomosti na základě studia odborné literatury a získaných informací na přednáškách, hodnoceno na škále A-F.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2016, jaro 2017, jaro 2019, jaro 2020.