nk909 Základy zdravé výživy

Fakulta sportovních studií
podzim 2011
Rozsah
16/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Michaela Hejmalová, DiS. (cvičící)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
nk909/vol_pr: Pá 6. 1. 14:00–16:40 E34/225 - seminární místnost, Pá 13. 1. 13:20–16:00 E34/225 - seminární místnost, Pá 20. 1. 14:00–16:40 E34/225 - seminární místnost, Pá 27. 1. 14:00–16:40 E34/225 - seminární místnost, I. Hrnčiříková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 14 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Studenti budou seznámeni se základy zdravé výživy. Cílem kurzu je pochopit vztahy mezi výživou, zdravím a nemocí.
Osnova
  • 1. Základní přehled o výživě. 2. Tvorba správného jídleníčku 3. Energetická bilance a složení těla. 4. Sacharidy, bílkoviny, tuky. 5. Vitaminy, minerální látky, pitný režim. 6. Výživa v těhotenství. 7. Výživa při kojení. 8. Výživa dětí. Výživa adolescentů. 9. Výživa seniorů. 10. Výživa v prevenci nemocí - kardiovaskulárních. 11. Výživa v prevenci hypertenze, metabolického syndromu. 12. Výživa v prevenci obezity. 13. Výživa v prvenci onkologických onemocnění. 14. Aditiva.
Literatura
  • BENDER, David A. Introduction to nutrition and metabolism. Online. 4th ed. Boca Raton: CRC Press, 2008. 416 p. ISBN 9781420043129. [citováno 2024-04-24] URL info
  • WEBB, Frances Sizer a Eleanor Noss WHITNEY. Nutrition : concepts and controversies. Online. 11th ed. Belmont, CA: Thomson/ Wadsworth, 2008. 1 sv. ISBN 0495390658. [citováno 2024-04-24] info
  • BROWN, Judith E. Nutrition now. Online. 5th ed. Belmont: Thomson/Wadsworth, 2008. 1 v. ISBN 9780495117698. [citováno 2024-04-24] info
  • Present knowledge in nutrition. Online. Edited by Barbara Ann Brown Bowman - Robert Russell. 9th ed. Washington, D.C.: ILSI Press, International Life Sciences Institute, 2006. 2 v. ISBN 978-1-57881-199-1. [citováno 2024-04-24] info
  • WILLIAMS, Melvin H. Nutrition for health, fitness, & sport. Online. 7th ed. Dubuque: McGraw-Hill, 2005. xiv, 544. ISBN 0072441704. [citováno 2024-04-24] info
  • SUMMERFIELD, Liane M. Nutrition, exercise, and behavior :an integrated approach to weight management. Online. Belmont: Wadsworth, 2001. xxii, 521. ISBN 0-534-54153-4. [citováno 2024-04-24] info
  • Modern nutrition in health and disease. Online. Edited by Maurice E. Shils. 9th ed. Baltimore: Lippincott Williams-Wilkins, 1999. xxii, 1951. ISBN 068330769X. [citováno 2024-04-24] info
  • PAŘÍZKOVÁ, Jana. Nutrition, physical activity, and health in early life : [studies in preschool children]. Online. Boca Raton: CRC Press, 1996. 295 s. ISBN 0849379199. [citováno 2024-04-24] info
Výukové metody
Na přednáškách studenti získaji teoretické informace, které ve cvičeních ověří
Metody hodnocení
přednášky, domácí úkoly, četba, projekty, účast na seminářích,ústní zkouška
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2011/nk909