np4412 Výživa v ontogenezi člověka

Fakulta sportovních studií
podzim 2019
Rozsah
1/1/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Čt 12:00–12:50 B11/311
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
np4412/01: Čt 15:00–15:50 D33/227 velká zasedací místnost, I. Hrnčiříková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
V rámci studia předmětu student získá informace o úloze výživy v prenatálním o postnatálním vývoji člověka. Část přednášek bude věnována vlivu výživy matky v době před otěhotněním, v době těhotenství (tzv. programming) na prenatální vývoj dítěte. Další blok přednášek bude zaměřen na oblast výživy v postnatálním období vývoje člověka se zaměřením na vztah výživy a růstu, na kvalitu výživy a jejího vlivu na dětský organismus, na úlohu výživy a její sociální roli, na vztah výživy a kognitivní funkce. Výuka bude také zaměřena na režim výživy, změny výživového chování v rámci pubescence a adolescence, jejich rizika, poruchy příjmu potravy, úlohu výživy u sportujícího dítěte a výskyt alergií na potraviny u dětí. Úspěšný absolvent bude mít podrobné znalosti o úloze výživy v rámci biololgických změn člověka v průběhu života.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování schopen:
1. rozumět rozdílům ve výživových potřebách v jednotlivých fázích života člověka
2. vysvětlit nároky organismu na nutrici v rámci jednotlivých období
3. identifikovat stěžejní nutriční potřeby, odchylky od doporučení, rizika nedostatku jednotlivých živin
4. porovnat rozdíly v potřebách výživy v jednotlivých obdobích života
5. vysvětlit nutriční potřeby pro různé skupiny populace, zahrnuté i minoritní skupiny populace
Osnova
  • Přednášky a semináře:
  • Význam výživového chování matky na nenarozené dítě
  • Programming
  • Rizika nesprávné výživy matky v období kojení
  • Důležitost jednotlivých živin v období 5–12 měsíců
  • Výživa v období 1–3 roky
  • Výživa v období předškolního a mladšího školního věku
  • Výživa v období adolescence, rizika alternativních výživových směrů
  • Význam výživy a kvalita života ve stáří
  • Výživa minoritních skupin
  • Výživa minoritních skupin – mentálně postižení
  • Rizika nesprávné výživy u seniorů a oslabených jedinců
  • Kritické čtení a sledování populární literatury v oblasti výživy
  • Přednáška specialisty z praxe na výživu vybrané skupiny populace
  • Semináře budou prakticky ověřovat nabyté informace z přednášek.
Literatura
    doporučená literatura
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. Online. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017. xii, 802. ISBN 9780544520585. [citováno 2024-04-24] info
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. Online. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013. iv, 427. ISBN 9780880914673. [citováno 2024-04-24] info
  • Clinical nutrition in practice. Online. Edited by Nicholas Katsilambros. Chichester, West Sussex, U.K.: Wiley-Blackwell, 2010. vi, 222 p. ISBN 9781444325003. [citováno 2024-04-24] info
  • Feeding and nutrition in children with neurodevelopmental disability. Online. Edited by Peter B. Sullivan. London: Mac Keith Press, 2009. xi, 196 p. ISBN 9781908316127. [citováno 2024-04-24] info
  • Encyclopedia of human nutrition.. Online. Edited by Benjamin Caballero - Lindsay Allen - Andrew Prentice. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier, 2005. xxxviii, 5. ISBN 0121501132. [citováno 2024-04-24] info
  • KEJVALOVÁ, Lenka. Výživa dětí od od A do Z. Online. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2005. 157 s. ISBN 8070217731. [citováno 2024-04-24] info
  • Fetal nutrition and adult disease : programming of chronic disease through fetal exposure to undernutrition. Online. Edited by S. C. Langley-Evans. Wallingford: CABI, 2004. x, 433. ISBN 0851998216. [citováno 2024-04-24] info
  • BAUER, Kathleen D. a Carol A. SOKOLIK. Basic nutrition counseling skill development : a guideline for lifestyle management. Online. Belmont, CA: Wadsworth/Thomson Learning, 2002. xvii, 298. ISBN 0534589774. [citováno 2024-04-24] info
  • HRSTKOVÁ, Hana, Zuzana BRÁZDOVÁ, Milena BURIANOVÁ a J. HAK. Výživa dětí s astma bronchiale. Online. Bulletin SAAD. Sdružení pro alergické a astmatické děti, 2001, č. 2, s. 5-7, [citováno 2024-04-24] info
  • Basics in clinical nutrition : edited for ESPEN courses. Online. Edited by Luboš Sobotka. 2nd ed. Praha: Galén, 2000. 300 s. ISBN 8072620703. [citováno 2024-04-24] info
  • Feeding and nutrition of infants and young childrenguidelines for the WHO European Region, with emphasis on the former Soviet countries. Online. Edited by Kim Fleischer Michaelsen. Copenhagen, Denmark: WHO Regional office for Europe, 2000. xv, 288 p. ISBN 9289013540. [citováno 2024-04-24] info
  • KLIMOVÁ, Anna, Drahoslava HRUBÁ a Petr KACHLÍK. Výživa dětí po porodu a faktory , které ji ovlivňují. Online. In Sborník z konference XXVII. Ostravské dny dětí a dorostu. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999. s. 148-155. ISBN 80-7071-120-5. [citováno 2024-04-24] info
  • WHITNEY, Eleanor Noss, Eva May Nunnelly HAMILTON a Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. Online. 5th edition. St. Paul: West Publishing Company, 1990. xviii, 603. ISBN 0314578315. [citováno 2024-04-24] info
Výukové metody
přednášky a semináře.
Metody hodnocení
- povinná docházka na výuku (povoleny 2 omluvené neúčasti)
- 3 x průběžný test – 10 otázek, maximálně 30 bodů (pro úspěšné splnění nutné alespoň 22 bodů)
- 3 x domácí úkol
- prezentace kritické čtení odborné i populární literatury
- zkouška písemná, 40 otázek – otevřené i testové, maximálně 60 bodů (pro úspěšné splnění minimálně 45 bodů)
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.