v2006 Doplňky stravy ve sportu

Fakulta sportovních studií
podzim 2017
Rozsah
0/7. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Ivona Servítová Rutarová, DiS. (cvičící)
Mgr. Ondřej Smolka, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
v2006/01: Pá 22. 12. 10:15–11:45 B11/311, Pá 5. 1. 13:15–15:30 B11/311, Pá 16. 2. 11:45–13:15 B11/311, M. Kumstát
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 25 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/25, pouze zareg.: 0/25
Jiné omezení: není určeno pro obor RVS. Minimální počet studentů zapsaných do předmětu je 12. Nebude-li tento limit naplněn, je děkan FSpS oprávněn zrušit konání předmětu.
Mateřské obory/plány
předmět má 79 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou doplňků stravy ve sportu. Porozumí významu užití jednotlivých látek, kombinace, účinky, neúčinnost, legislativu.
Osnova
  • Legislativní rámec doplňků stravy. Energetické látky. Proteiny. Stimulanty. Odbourávače tuků. Vitaminy. Minerální látky. Hormonální manipulace. Anabolické steroidy. Další hormonální přípravky. Přírodní látky. Použití v jednotlivých sportovních odvštvích. Doping. Jak číst obaly?
Literatura
  • SLÍVA, Jiří a Juraj MINÁRIK. Doplňky stravy. Vyd. 1. Praha: Triton, 2009, 124 s. ISBN 9788073871697. info
  • MACH, Ivan. Doplňky stravy na našem trhu. Vyd. 1. Praha: Svoboda Servis, 2006, 118 s. ISBN 8086320464. info
  • MACH, Ivan. Doplňky stravy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2004, 157 s. ISBN 8086320340. info
Výukové metody
výuka bude probíhat formou kombinace přednášek a praktických seminářů.
Metody hodnocení
bloková výuka, povolena 1 omluvená neúčast, na posledním semináři odevzdání seminární práce (kasuistika používání vlastního/zvoleného doplňku stravy; rozsah 2-3 strany; stručný popis doplňku, dávkování,použití; subjektivní charakteristika použití doplňku stravy z pohledu vnímané efektivity, účinnosti, nežádoucích účinků)
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, jaro 2022, podzim 2022, jaro 2023, podzim 2023, jaro 2024, podzim 2024, jaro 2025.