v2054 Applied sports nutrition

Fakulta sportovních studií
jaro 2018
Rozsah
0/7. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející), Ing. Lucia Štulrajterová (zástupce)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Kontaktní osoba: doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
v2054/01: Út 8:50–9:35 B11/206, M. Kumstát
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 25 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/25, pouze zareg.: 0/25, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/25
Jiné omezení: Minimální počet studentů zapsaných do předmětu je 12. Nebude-li tento limit naplněn, je děkan FSpS oprávněn zrušit konání předmětu
Cíle předmětu
The aim of the course is to explain the basic concepts related to sports nutrition; students obtain information about the current knowledge in sports nutrition and will be able to apply and integrate the information into the sports training and competition. This course provides and highlights key areas of sports nutrition. It deals primarily with general nutritional principles. Specifically it draws on examples from various sports to illustrate the nutritional goals of athletes in training and competition.
Osnova
  • Overview of sports nutrition (basics, terminology)
  • Nutrition issues in preparation for competition and training, during exercise and for recovery after training and competition
  • Hydration strategies pre, during and post competition and training; dehydration in sport
  • Nutrition issues in an endurance athlete - the role of carbohydrates
  • Nutrition in a strength athlete - the role of protein
  • Sport specific nutrition (team sports, winter sports, etc.)
  • Application of nutritional supplements in sports environment; the role of ergogenic aids
  • Specific health issues related to sports nutrition; nutrition for special populations: children and the aging athlete
Literatura
    doporučená literatura
  • BURKE, Louise a Vicki DEAKIN. Clinical Sports Nutrition. 4th ed. Sydney: McGraw-Hill Companies, 2010, xix, 715. ISBN 9780070277205. info
  • BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2012, xii, 411. ISBN 9781450401616. info
  • Sports nutrition. Edited by Ron J. Maughan. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 666. ISBN 9781118275764. info
  • Sports nutrition : enhancing athletic performanc. Edited by Bill I. Campbell. New York: CRC Press, 2013, xv, 321. ISBN 9781466513587. info
Výukové metody
Theoretical lectures including practical discussion - specific training / competition nutritional strategies; the evidence based rationale for using nutritional supplements and justification of the selected food components; in the last lecture students orally present selected case studies.
Metody hodnocení
- attendance (1 absence allowed) - seminar work
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
IMPORTANT: the course will be opened for spring 2017. The course will begin on tuesday 28.2. and will be taught in the following days. Teaching days: 28.2., 14.3., 28.3., 11.4., 25.4., 2.5., 9.5.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, podzim 2015, jaro 2016, podzim 2016, podzim 2017.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2018/v2054