HEN437 Hospodaření v krajině

Fakulta sociálních studií
jaro 2020
Rozsah
2/0/0. 8 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Zbyněk Ulčák, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.
Katedra environmentálních studií – Fakulta sociálních studií
Kontaktní osoba: Bc. Petra Burišková
Dodavatelské pracoviště: Katedra environmentálních studií – Fakulta sociálních studií
Rozvrh
Út 10:00–11:40 U32
Předpoklady
! ENSn4437 Hospodaření v krajině &&! NOW ( ENSn4437 Hospodaření v krajině )
Součástí výuky je i tématika základů zemědělské produkce (základní pojmy pedologie, výživy rostlin, ad.). Studentům, kteří absolvovali předchozí zemědělské či lesnické studium, bude tato část uznána.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 46 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/46, pouze zareg.: 0/46, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/46
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student je schopen popsat environmentální dopad aktivit člověka v krajině se zvláštním zřetelem k zemědělství. V úvodní části jsou objasněny abiotické a biotické prvky agroekosystému, principy jeho fungování. Následuje studium původu, vývoje a diversity zemědělských systémů; hlavní pozornost je věnována zemědělství mírného pásma, jeho produkčním i mimoprodukčním funkcím.
Kurz studujícím umožňuje: analyzovat příčiny zájmových konfliktů ve venkovském prostoru; navrhnout model konfrontace industriálního zemědělství s existujícími a navrhovanými alternativami
Student identifikuje příčiny a důsledky modernizace zemědělství ve 20. století včetně fungování principů WTO a zemědělské politiky EU a jejich environmentálních a sociálních důsledků. Je schopen navrhnout model konfrontace industriálního zemědělství s existujícími a navrhovanými alternativami.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- identifikovat hlavní principy využívání zemědělské krajiny a konflikty v ní;
- akceptovat potřebu multidisciplinárního přístupu v hospodaření v krajině;
- přistupovat k hodnocení přijatých řešení s pochopením souvislostí.
Osnova
  • Půda a výživa rostlin – základní půdotvorné procesy. Organická hmota v půdě. Hnojiva statková a umělá, vliv na životní prostředí.
  • Agroekosystém – Vznik a šíření zemědělství – přehled současných teorií, energie a zemědělství. osevní postupy.
  • Současné světové zemědělství – industriální hospodaření v rozvinutých zemích, zemědělství Zelené revoluce, “zapomenuté zemědělství.
  • Udržitelné hospodaření v krajině - charakteristika, možnosti hodnocení udržitelnosti. Teorie udržitelného hospodaření, „maximum sustainable yield“.
  • Ekologické zemědělství I - principy, historie, standardy IFOAM.
  • Ekologické zemědělství II – příklady používaných postupů.
  • Ekologické zemědělství III - mimoprodukční – ekologické, ekonomické a sociální aspekty.
  • Ekologické zemědělství IV - přímé vztahy mezi zemědělci a spotřebiteli.
  • Zemědělství a krajina – láska ke krajině a/nebo boj proti divočině?
  • Venkov a zemědělství ve 21. století: současná venkovská krajina, současná zemědělská politika.
  • Exkurze
Literatura
    povinná literatura
  • URBAN, Jiří a Bořivoj ŠARAPATKA. Ekologické zemědělství :učebnice pro školy i praxi.. Online. 1. vyd. Praha: Ministerstvo životního prostředí ČR, 2003. 280 s. ISBN 80-7212-274-6. [citováno 2024-04-24] info
    doporučená literatura
  • The politics of land and food scarcity. Online. Edited by Paolo De Castro. New York: Routledge, 2013. xiv, 154. ISBN 9780203084137. [citováno 2024-04-24] info
  • HUB, Pavel. Neber zvíře do úst, aneb, Podala snad Eva Adamovi jelito? : rozhovory o utrpení zvířat v systému živočišné výroby s dopadem na člověka, společnost a přírodu. Online. V Tribunu EU vyd. 1. Brno: Tribun EU, 2012. 409 s. ISBN 9788026302155. [citováno 2024-04-24] info
  • CAROLAN, Michael S. The sociology of food and agriculture. Online. New York: Routledge, 2012. xii, 317. ISBN 9780415698511. [citováno 2024-04-24] info
  • ESTABROOK, Barry. Tomatoland : how modern industrial agriculture destroyed our most alluring fruit. Online. Kansas City, MO: Andrews McMeel Pub., 2012. xxi, 233. ISBN 9781449423452. [citováno 2024-04-24] info
  • NESTLE, Marion a Malden C. NESHEIM. Why calories count : from science to politics. Online. Berkeley: University of California Press, 2012. 288 p. ISBN 9780520262881. [citováno 2024-04-24] info
  • WALDAU, Paul. Animal rights : what everyone needs to know. Online. New York, N.Y.: Oxford University Press, 2011. [xvii], 23. ISBN 9780199739974. [citováno 2024-04-24] info
  • SAGE, Colin. Environment and food. Online. New York: Routledge, 2011. xv, 320. ISBN 9780415363129. [citováno 2024-04-24] info
  • GRUEN, Lori. Ethics and animals : an introduction. Online. New York: Cambridge University Press, 2011. xvi, 233. ISBN 9780521717731. [citováno 2024-04-24] info
  • WIRZBA, Norman. Food and faith : a theology of eating. Online. New York: Cambridge University Press, 2011. xix, 244. ISBN 9780521195508. [citováno 2024-04-24] info
  • GREENBERG, Paul. Four fish : the future of the last wild food. Online. New York: Penguin Press, 2010. 284 p. ISBN 9781594202568. [citováno 2024-04-24] info
  • STEEL, Carolyn. Hungry city : how food shapes our lives. Online. London: Vintage Books, 2009. xiii, 383. ISBN 9780099531685. [citováno 2024-04-24] info
  • DAVIS, Ellen F. Scripture, culture, and agriculture : an Agrarian reading of the Bible. Online. New York: Cambridge University Press, 2009. xvii, 234. ISBN 9780521732239. [citováno 2024-04-24] URL info
  • WRIGHT, Julia. Sustainable agriculture and food security in an era of oil scarcity : lessons from Cuba. Online. Sterling, VA: Earthscan, 2009. xvi, 261. ISBN 9780415507349. [citováno 2024-04-24] URL info
  • Ethical traceability and communicating food. Online. Edited by Christian Coff. [Berlin?]: Springer, 2008. xxvi, 318. ISBN 9781402085239. [citováno 2024-04-24] URL info
  • ŠARAPATKA, Bořivoj a Urs NIGGLI. Zemědělství a krajina : cesty k vzájemnému souladu. Online. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. 271 s. ISBN 9788024418858. [citováno 2024-04-24] info
  • Food biotechnology in ethical perspective. Online. Edited by Paul B. Thompson. 2nd ed. Dordrecht: Springer, 2007. ix, 340. ISBN 9789048174461. [citováno 2024-04-24] URL info
  • The SAGE handbook of environment and society. Online. Edited by Jules N. Pretty. 1st pub. Los Angeles, Calif.: SAGE Publications, 2007. xiii, 626. ISBN 9781412918435. [citováno 2024-04-24] info
  • The Earthscan reader in sustainable agriculture. Online. Edited by Jules N. Pretty. Sterling, VA: Earthscan, 2005. xxii, 405. ISBN 1844072363. [citováno 2024-04-24] URL info
  • KORTHALS, Michiel. Before dinner : philosophy and ethics of food. Online. Translated by Frans Kooymans. Dordrecht, Netherlands: Springer ;, 2004. xiii, 213. ISBN 1402029926. [citováno 2024-04-24] info
  • PRETTY, Jules. Agri-culture :reconnecting people, land and nature. Online. 1st pub. London: Earthscan Publications, 2002. xvi, 261 s. ISBN 1-85383-925-6. [citováno 2024-04-24] info
  • JANDÁK, Jiří, Alois PRAX a Eduard POKORNÝ. Půdoznalství. Online. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2001. 140 s. ISBN 8071575593. [citováno 2024-04-24] info
  • LAPKA, Miloslav a Miroslav GOTTLIEB. Rolník a krajina :kapitoly ze života soukromých rolníků. Online. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2000. 166 s. ISBN 80-85850-83-4. [citováno 2024-04-24] info
  • PRAX, Alois, Jiří JANDÁK a Eduard POKORNÝ. Půdoznalství. Online. 1. vyd. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 1999. 153 s. ISBN 8071571458. [citováno 2024-04-24] info
  • HENDERSON, Elizabeth a Robyn VAN EN. Sharing the harvest : a guide to community supported agriculture. Online. Edited by Joan Dye Gussow. 1st print. Vermont: Chelsea Green Publishing Company, 1999. xvi, 254. ISBN 1890132232. [citováno 2024-04-24] info
  • PRETTY, Jules. The living land :agriculture, food and community regeneration in rural Europe. Online. 1st pub. London: Earthscan Publications, 1998. xii, 324 s. ISBN 1-85383-516-1. [citováno 2024-04-24] info
  • BARTÁK, Miroslav, František KOCOUREK a Vladimír VRABEC. Obecná agroekologie. Online. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická universita, 1996. 134 s. ISBN 80-7078-354-0. [citováno 2024-04-24] info
  • BARTÁK, Miroslav, Bořivoj ŠARAPATKA a František KOCOUREK. Speciální agroekologie. Online. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická universita, 1996. 179 s. ISBN 80-7078-353-2. [citováno 2024-04-24] info
  • CHAZANOV, Anatolij Michajlovič. Nomads and the outside world. Online. Edited by Ernest André Gellner, Translated by Julia Crookenden. 2nd ed. Wisconsin: University of Wisconsin Press, 1994. lix, 382. ISBN 0299142841. [citováno 2024-04-24] info
  • HODDER, Ian. The domestication of Europe : structure and contingency in neolithic societies. Online. Cambridge, Mass., USA: B. Blackwell, 1990. x, 331. ISBN 0631177698. [citováno 2024-04-24] info
Výukové metody
Předmět je postaven na přednáškách a individuální práci se studijními zdroji. Studenti na základě jejich studia vypracovávají závěrečný esej. 2 průběžné testy.
Metody hodnocení
Předmět je zakončen pisemnou. Bodově jsou hodnoceny dva průběžné testy a zavěrečný esej. Literatura pro průbězné studium bude umístěna v sekci "Studijní materiály" na IS.
Informace učitele


Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fss/jaro2020/HEN437