BKUV011 Úvod do výživy

Lékařská fakulta
podzim 2003
Rozsah
0/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat základní poznatky o výživě - zkladní živiny, výživová doporučení.
Osnova
  • 1. Úvod do studia předmětu výživa a evoluce výživy člověka
  • 2. Výživová doporučení
  • 3. Kojení
  • 4. Bílkoviny a sacharidy ve výživě člověka
  • 5. Tuky ve výživě člověka
  • 6. Vitaminy ve výživě člověka
  • 7. Minerální látky ve výživě člověka
  • 8. Nutriční toxikologie
  • 9. Alimentární infekce
  • 10. Test k zápočtovému řízení
Literatura
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis. ISBN 80-86320-23-5. 2002. info
  • PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana. Úvod do výživy. Brno: LF MU, 1993. info
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Vhodný doplňkový obor pro studenty 2. nebo 3. ročníku zdravovědné specializace učitelství na prvním stupni ZŠ PedF.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018.