BPKV031c Výživa v porodní asistenci - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2018
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Pavlína Kosečková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Filip Martiník (cvičící)
Mgr. Martina Nevrlá, Ph.D. (cvičící)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 20. 9. 10:30–13:00 343, Čt 27. 9. 10:30–13:00 343, Čt 4. 10. 10:30–13:00 343, Čt 11. 10. 10:30–13:00 343, Čt 18. 10. 10:30–13:00 343, Čt 25. 10. 10:30–13:00 343, Čt 1. 11. 10:30–13:00 343, Čt 8. 11. 10:30–13:00 343, Čt 15. 11. 10:30–13:00 343, Čt 22. 11. 10:30–13:00 343
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výživy člověka. Předmět je zaměřen především na výživu komunitní, která je v práci porodní asistentky nejvíce využívána. Okrajově se předmět zabývá i výživou léčebnou, s kterou se porodní asistentky setkává v nemocniční péči. Předmět je zaměřen nejen na teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti.
Výstupy z učení
Na konci kurzu bude student schopen: - orientovat v základní problematice výživy všech věkových skupin - vysvětlit zásady správné výživy člověka - použít informace při řešení problémů v komunitní výživě - interpretovat a použít znalosti při léčebné výživě - kriticky zhodnotit daný výživový problém a adekvátním způsobem vyhodnotit situaci a doporučit vhodná řešení.
Osnova
  • - Sacharidy, tuky, bílkoviny - Vitaminy, minerální látky, - Energetická bilance, potravinová pyramida, 24 h recall - Pitný režim - Výživa kojence do 6 měsíce věku - Výživa dětí od 6 měsíce věku - Výživa v období dospívání - Výživa v dospělosti - Výživa ve stáří - Výživa ženy v prekoncepčním období, v těhotenství a v období laktace - Poruchy příjmu potravy – obezita, mentální anorexie a mentální bulimie - Alternativní výživové směry - Nemocniční dietní systém
Literatura
  • POKORNÁ, Jitka, Veronika BŘEZKOVÁ a Tomáš PRUŠA. Výživa a léky v těhotenství a při kojení. Online. 1. vyd. Brno: ERA, 2008. 132 s. Zdravá rodina. ISBN 978-80-7366-136-6. [citováno 2024-04-24] info
  • KUDLOVÁ, Eva a Anna MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Online. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005. 148 s. ISBN 8024710390. [citováno 2024-04-24] info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Výživa těhotných a kojících žen. Online. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2004. 119 s. ISBN 8020410236. [citováno 2024-04-24] info
  • SCHNEIDEROVÁ, Dagmar. Kojení : nejčastější problémy a jejich řešení. Online. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. 117 s. ISBN 802470112X. [citováno 2024-04-24] info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana. Výživa těhotných a kojících žen. Online. 1. vyd. Brno: Smrčka, 1999. 40 s. ISBN 80-901427-3-7. [citováno 2024-04-24] info
  • Manuál prevence v lékařské praxi 3 :prevence nepříznivého působení vlivů obytného prostředí na zdraví. Online. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1996. 112 s. ISBN 80-7168-302-7. [citováno 2024-04-24] info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana. Výživa člověka. Online. 1. vyd. Vyškov: Vysoká vojenská škola pozemního vojska - Fakulta ekonomiky obrany státu, 1995. 146 s. [citováno 2024-04-24] info
  • KELLER, U., R. MEIER a S. BERTOLI. Klinická výživa. Online. Translated by Z. Slabochová. 1. vyd. Praha: Scientia Medica, 1993. 236 s. ISBN 80-85526-08-5. [citováno 2024-04-24] info
Výukové metody
Výukové metody: - přednáška, videoprojekce, diskuze, práce ve skupině
Metody hodnocení
Hodnocení studentů: - kolokvium – kritické zhodnocení a návrh řešení konkrétní kasuistiky - zápočet – aktivita ve výuce
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021.