BVEP0422c Epidemiologie infekčních nemocí II - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2021
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno online.
Vyučující
MUDr. František Beňa (cvičící)
MUDr. Marie Kolářová, CSc. (cvičící)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. (cvičící)
MUDr. Miroslava Zavřelová (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 4. 3. 8:00–9:40 A21/112, Čt 11. 3. 8:00–9:40 A21/112, Čt 18. 3. 8:00–9:40 A21/112, Čt 25. 3. 8:00–9:40 A21/112, Čt 1. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 8. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 15. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 22. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 29. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 6. 5. 8:00–9:40 A21/112, Čt 13. 5. 8:00–9:40 A21/112, Čt 20. 5. 8:00–9:40 A21/112, Čt 27. 5. 8:00–9:40 A21/112, Čt 3. 6. 8:00–9:40 A21/112, Čt 10. 6. 8:00–9:40 A21/112
Předpoklady
BVEP0321c Epidemiol. inf. nem.I -cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu

Cílem výuky je seznámit studenty se základy obecné a speciální epidemiologie se zaměřením na rizika přenosu infekcí alimentární cestou. Pozornost je věnována zejména alimentárním intoxikacím, specifickým i nespecifickým alimentárním nákazám včetně nákaz s parazitární etiologií. Samostatnou část tvoří problematika hygieny nemocničního stravování, hygieny stravovacích provozů a související legislativa.
Výstupy z učení

1. Na konci výuky předmětu bude student schopen porozumět a vysvětlit proces šíření nákazy a faktory ovlivňující přenos infekcí.
2. Je schopen použít informace o aktuální epidemiologické situaci.
3. Je schopen vytvořit represivní protiepidemická opatření při zajištění ohnisek nákazy.
4. Absolvent předmětu je schopen předkládat odůvodněná rozhodnutí při kumulovaném výskytu známých infekčních nemocí.

Osnova

  • 1. Přírodní ohniskové nákazy
  • 2. Prionové nákazy zvířat a člověka, BSE
  • 3. Exotické nákazy. Hygiena stravování na cestách.
  • 4- Epidemilogická metoda práce. Surveillance infekcí.
  • 5. Principy a význam očkování
  • 6. Epidemiologicky závažné činnosti
  • 7. Zásady dezinfekce se zaměřením na stravovací provozy
  • 8. Epidemiologická rizika sbíraného mateřského mléka
  • 9. Epidemilogicky rizikové potraviny
  • 10. Problematika dekontaminace digestivních endoskopů

Literatura
    doporučená literatura
  • GÖPFERTOVÁ, Dana, Petr PAZDIORA a Jana DÁŇOVÁ. Epidemiologie : obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. 2., přepr. vyd. Praha: Karolinum, 2013, 223 s. ISBN 9788024622231. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001, 63 s. ISBN 8070711949. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi 2 :výživa. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995, 103 s. ISBN 80-7168-227-6. info
Výukové metody
cvičení, diskuze, skupinové projekty
Metody hodnocení
Předmět je ukončen zápočtem. Podmínkou udělení zápočtu je účast na výuce (povolena je jedna neomluvená absence) a zpracování, odevzdání a závěrečná prezentace skupinového projektu.
Informace učitele
http://is.muni.cz/auth/student/studijní materiály (e-learning)
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.