BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je doplnění a rozšíření kompetencí v hygieně potravin s důrazem na rizika alimentárních nákaz a otrav a s jednotlivými riziky fyzikálními a chemickými, které ohrožují zdraví osob. Je studován výskyt rizik v životním prostředí, s jejich pohybem v potravními řetězci, s biologickými účinky a především na prevenci a sanitaci v potravinářském průmyslu a také na podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu hygiena potravin student: zná základní požadavky na bezpečnost potravin; je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů; zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření; umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP; chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin. Cvičení jsou založena na praktických ukázkách.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin
- Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách
- Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách
- Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2023
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 7:00–8:40 A21/112
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámení se s riziky alimentárních nebezpečí- s jednotlivými fyzikálními, chemickými a biologickými nebezpečími ohrožujícími zdraví konzumenta. Dále se student seznámí s jejich výskytem v životním prostředí, s jejich pohybem v potravními řetězci, s biologickými účinky a především prevencí. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu hygiena potravin student:
- zná základní požadavky na bezpečnost potravin,
- je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů.
- Zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření.
- Umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP.
- Chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin. - Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- doporučená literatura
- Nařízení ES č. 852/2004 o hygieně potravin
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2022
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 16. 9. 7:00–8:40 N02011, Pá 23. 9. 7:00–8:40 N02011, Pá 30. 9. 7:00–8:40 N02011, Pá 7. 10. 7:00–8:40 N02011, Pá 14. 10. 7:00–8:40 N02011, Pá 21. 10. 7:00–8:40 N02011, Pá 4. 11. 7:00–8:40 N02011, Pá 11. 11. 7:00–8:40 N02011, Pá 18. 11. 7:00–8:40 N02011, Pá 25. 11. 7:00–8:40 N02011, Pá 2. 12. 7:00–8:40 N02011, Pá 9. 12. 7:00–8:40 N02011, Pá 16. 12. 7:00–8:40 N02011, Pá 23. 12. 7:00–8:40 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámení se s riziky alimentárních nebezpečí- s jednotlivými fyzikálními, chemickými a biologickými nebezpečími ohrožujícími zdraví konzumenta. Dále se student seznámí s jejich výskytem v životním prostředí, s jejich pohybem v potravními řetězci, s biologickými účinky a především prevencí. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu hygiena potravin student:
- zná základní požadavky na bezpečnost potravin,
- je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů.
- Zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření.
- Umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP.
- Chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin. - Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- doporučená literatura
- Nařízení ES č. 852/2004 o hygieně potravin
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2021
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 17. 9. Pá 7:00–9:00 učebna N22, N2017
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámení se s riziky alimentárních nebezpečí- s jednotlivými fyzikálními, chemickými a biologickými nebezpečími ohrožujícími zdraví konzumenta. Dále se student seznámí s jejich výskytem v životním prostředí, s jejich pohybem v potravními řetězci, s biologickými účinky a především prevencí. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu hygiena potravin student:
- zná základní požadavky na bezpečnost potravin,
- je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů.
- Zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření.
- Umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP.
- Chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin. - Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- doporučená literatura
- Nařízení ES č. 852/2004 o hygieně potravin
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno online. - Vyučující
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 7:45–8:35 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu hygiena potravin student:
- zná základní požadavky na bezpečnost potravin,
- je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů.
- Zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření.
- Umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP.
- Chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin. - Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2019
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 7:45–8:35 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu hygiena potravin student:
- zná základní požadavky na bezpečnost potravin,
- je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů.
- Zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření.
- Umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP.
- Chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin. - Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2018
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 7:45–8:35 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu hygiena potravin student:
- zná základní požadavky na bezpečnost potravin,
- je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů.
- Zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření.
- Umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP.
- Chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin. - Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2017
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 7:45–8:30 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu hygiena potravin student:
- zná základní požadavky na bezpečnost potravin,
- je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů.
- Zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření.
- Umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP.
- Chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin. - Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2016
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- doc. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 7:45–8:30 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2015
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- doc. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 7:45–8:30 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2014
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- doc. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 7:45–8:30 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2013
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- doc. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 7:45–8:30 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2012
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- doc. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 7:45–8:30 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2011
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Pá 7:30–8:20 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2010
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Pá 7:45–8:30 N02011
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVCP0222c Potr. chemie II - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2002
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc., prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Jiřina Ježová - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Osnova
- Obsahová náplň cvičení
- 1. Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin
- 2. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách
- 3. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách
- 4. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2001
- Rozsah
- 0/1/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc., prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Jiřina Ježová - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Osnova
- Obsahová náplň cvičení
- 1. Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin
- 2. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách
- 3. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách
- 4. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2000
- Rozsah
- 0/1/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc., prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Jiřina Ježová - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Osnova
- Obsahová náplň cvičení
- 1. Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin
- 2. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách
- 3. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách
- 4. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2007
Předmět se v období podzim 2007 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc., prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Jiřina Ježová - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Osnova
- Obsahová náplň cvičení
- 1. Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin
- 2. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách
- 3. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách
- 4. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2006
Předmět se v období podzim 2006 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc., prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Jiřina Ježová - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Osnova
- Obsahová náplň cvičení
- 1. Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin
- 2. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách
- 3. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách
- 4. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2005
Předmět se v období podzim 2005 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc., prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Jiřina Ježová - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Osnova
- Obsahová náplň cvičení
- 1. Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin
- 2. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách
- 3. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách
- 4. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2004
Předmět se v období podzim 2004 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc., prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Jiřina Ježová - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Osnova
- Obsahová náplň cvičení
- 1. Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin
- 2. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách
- 3. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách
- 4. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2003
Předmět se v období podzim 2003 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc., prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Jiřina Ježová - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Osnova
- Obsahová náplň cvičení
- 1. Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin
- 2. Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách
- 3. Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách
- 4. Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (podzim 2024, nejnovější)