LF:BVKP011c Technologie přípravy pokrmů I - Informace o předmětu
BVKP011c Technologie přípravy pokrmů I - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Bc. Olga Illková (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Mgr. Tomáš Ulbrich, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 16. 9. až Čt 21. 11. Čt 15:00–16:40 A21/108; a Pá 4. 10. 13:00–17:10 A21/232, So 5. 10. 13:00–17:10 A21/232, Pá 11. 10. 13:00–17:10 A21/232, So 12. 10. 13:00–17:10 A21/232, Pá 18. 10. 13:00–17:10 A21/232, So 19. 10. 13:00–17:10 A21/232
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Zdravotní vědy (program LF, N-SZ, směr Pedagogická specializace výživa člověka)
- Cíle předmětu
- Obsahově je zaměřen především na základní poznatky o surovinách a správné výživě. Měl by naučit studenty využívat výhod základních tepelných postupů při přípravě pokrmů podle zásad správné výživy, orientovat se v sortimentu potravin a nápojů a jejich gastronomické využitelnosti. Seznámit studenty s bezpečným používáním technických a technologických zařízení v gastronomickém provozu. Je zaměřen na znalost účelu kritických bodů HACCP, jejich aplikace v provozu a dodržování hygienických předpisů, sestavování menu podle gastronomických pravidel, a dalších hledisek. Nezbytnou součástí je praktická příprava pokrmů podle zásad technologického zpracování potravin a hygienických norem.
- Výstupy z učení
- Po ukončení kurzu bude student schopen
- prakticky využít kulinární postupy
- zvláštnosti zacházení s potravinami a v dalších souvislostech i provozní místnosti gastronomického závodu, a jejich vybavení a zásady, kterými se celá výroba pokrmů řídí
- využít praktických dovedností při přípravě pokrmů a nápojů
- si osvojit vhodnou sestavu potravin a technologii přípravy, tak aby ve výsledku bylo komplexní zpracování surovinového a technologického plánu k přípravě dietního stravování pro celé zdravotnické i jiné zařízení, včetně ekonomických i nutričních hodnot
-splňovat nejvyšší odborné, hygienické a estetické požadavky i s ohledem na doporučení v dietním režimu. - Osnova
- Předběžná příprava potravin - opracování, údržnost potravin, skladování Tepelné úpravy pokrmů a nápojů Technologie přípravy polévek, příloh, masa, bezmasých pokrmů, dezertů a moučníků, výrobky studené kuchyně, diety a výběr potravin, gastronomická pravidla, normování a sestavování jídelních lístků dle požadovaných zásad Sledování výrobního střediska při dodržování HACCP Kulinární příprava pokrmů při exkurzi v provozech
- Výukové metody
- cvičení s praktickou průpravou technologie přípravy pokrmů po absolvování teoretické části předmětu
- Metody hodnocení
- zápočet
- Navazující předměty
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVKP011c