BVLV0321c Léčebná výživa I - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2013
Rozsah
0/3/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Kateřina Ondrušová (cvičící)
Mgr. Jana Spáčilová (cvičící)
Mgr. Pavla Všetečková (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 8:00–12:00 A21/112
Předpoklady
BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie I-předn. && bvdp0221 Souv. dietol. praxe I
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Účelem praktické výuky je aplikace teoretických znalostí léčebné stravy u základních, speciálních a standardizovaných diet v praxi. Uplatňují se zde teoretické vědomosti klinické dietoterapie jednotlivých diet, přičemž je nutno respektovat zásady léčebné výživy určité diety i nutriční hodnoty různých stravovacích kategorií. Hodnocení léčebné výživy po nutriční stránce, tj. propočet živin a propočet biologické hodnoty. Příprava jídelních lístků na den, týden nebo delší časový úsek pro určitý typ diety. Seznámení s povinnostmi lékaře – dietologa a s prací nutričního terapeuta ve zdravotnickém zařízení i s příslušnými tiskopisy, jež se používají ve stravovacím provozu
Osnova
  • Plánování jídelních lístků – zásady plánování jídelních lístků, základní dieta – celodenní a týdenní jídelní lístek Tabulky výživových hodnot – druhy, použití, práce s tabulkami výživových hodnot Práce s diabetickými tabulkami – sestavení jídelního lístku na 1 týden pro dietu diabetickou, redukční Plánování jídelních lístků pro jednotlivé druhy diet dietního systému – společný úkol pro každé cvičení - plánování jídelního lístku podle jednotlivých onemocnění, hodnocení vybraného dne plánovaného jídelního lístku – propočet energetické a biologické hodnoty Standardní a speciální druhy tekutých diet: dieta šetřící, kašovitá dieta s přísným omezením tuku, dieta s omezením tuku dieta bezezbytková dieta se zvýšeným obsahem vlákniny dieta neslaná šetřící diety nízkobílkovinná dieta bezlepková léčebná výživa při fenylketonurii léčebná výživa při laktózové intoleranci Týdenní jídelní lístek pro dietu diabetickou, redukční a nízkocholesterolovou Standardizovaný postup léčebné výživy při onemocnění pankreatu Standardní léčebný režim pro koronární jednotky
Literatura
  • KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I.. Online. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010. 184. ISBN 9788087250082. [citováno 2024-04-23] info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Onemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku. Online. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008. 109 s. ISBN 9788090382077. [citováno 2024-04-23] info
  • RUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus čili cukrovka. Dieta diabetická. Online. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 94 s. ISBN 9788090382022. [citováno 2024-04-23] info
  • KUŽELA, Lubomír a Tamara STARNOVSKÁ. Diety při onemocnění dnou : nové recepty. Online. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2007. 31 s. ISBN 9788086783215. [citováno 2024-04-23] info
  • KUŽELA, Lubomír a Věra STEJSKALOVÁ. Dna - nemoc králů. Je nutná bezpurinová dieta?. Online. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 70 s. ISBN 9788090382053. [citováno 2024-04-23] info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie a bezlepková dieta. Online. 3. vyd. Praha: Maxdorf, 2006. 166 s. ISBN 8073450704. [citováno 2024-04-23] info
  • KUŽELA, Lubomír a Tamara STARNOVSKÁ. Diety při onemocnění slinivky břišní : recepty, rady lékaře : nové recepty. Online. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2005. 31 s. ISBN 8086783073. [citováno 2024-04-23] info
  • KUŽELA, Lubomír a Tamara STARNOVSKÁ. Diety při onemocnění žlučníku : recepty, rady lékaře : nové recepty. Online. 1. vyd. Praha: MAC, 2005. 31 s. ISBN 8086783081. [citováno 2024-04-23] info
  • KOHOUT, Pavel. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Online. Praha: Maxdorf, 2004. 174 s. ISBN 8073450232. [citováno 2024-04-23] info
  • WILHELM, Zdeněk. Výživa v onkologii. Online. 2. přeprac. a dopl. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2004. 259 s. ISBN 8070134100. [citováno 2024-04-23] info
  • Stravování při nádorových onemocněních. Online. Edited by Lubomír Kužela. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2002. 31 s. ISBN 8086015807. [citováno 2024-04-23] info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Zácpa : dieta a rady lékaře. Online. 1. vyd. Čestlice: MEDICA PUBLISHING - Pavla Momčilová, 2000. 88 s. ISBN 8085936313. [citováno 2024-04-23] info
  • KUŽELA, Lubomír a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při hypertenzi. Online. Vydání 1. Praha: TRITON, 1999. 76 stran. ISBN 807254019X. [citováno 2024-04-23] info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Osteoporóza : dieta bohatá vápníkem. Online. 1. vyd. Čestlice: Nakladatelství Pavla Momčilová, 1995. 123 s. ISBN 8090113788. [citováno 2024-04-23] info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.