BVLV0533p Léčebná výživa III - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2009
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
PaedDr. Věra Bulková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kateřina Ondrušová (přednášející)
Mgr. Pavla Všetečková (cvičící)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
Čt 13:00–17:00 N02113a
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět poskytuje studentům ucelený soubor vědomostí a dovedností z oblasti praktické aplikace teoretických znalosti klinické dietologie. Osvojení vědomostí předmětu léčebná výživa je předpokladem pro výkon povolání nutričního terapeuta. Obsah předmětu navazuje na vědomosti získané v předmětu Technologie přípravy pokrmů a dalších odborných předmětech. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové vědomosti: - dokonalá znalost zásad léčebné výživy při jednotlivých systémových onemocnění, - schopnost aplikovat získané poznatky při zajišťování léčebné výživy individuálních nemocných, - zásady moderních postupů při sestavování jídelních lístků, - zásady moderních technologií přípravy základních a speciálních druhů léčebné výživy při využití zásad zdravé výživy, - zpracování dietetické anamnézy a stanovení terapeutického plánu stravování individuálních klientů, - zásady správné kultury stolování, - hygienické a bezpečnostní zajištění přípravy i expedice stravy, skladování. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové dovednosti: - uplatnění nejnovějších poznatků z oblasti dietetiky při sestavování rámcových i individuálních jídelních lístků - hodnocení léčebné výživy po stránce nutričních předpokladů, dodržení energetické potřeby i zachování biologické hodnoty podané stravy - zvládnutí výpočetní techniky – textové editory, kartotéky, databáze, evidence, odborné programy - provádění zdravotní výchovy nemocných, rodinných příslušníků i zdravotnických pracovníků a pracovníků stravovacích provozů - edukační činnost a práce v odborných poradnách - příprava propagačních materiálů, publikační činnost - aktivní činnost v nutričním týmu
Osnova
  • Výživa při infekčním onemocnění bez přímého vztahu ke změnám ve výživě.
  • Léčebná výživa při infekčních onemocněních postihujících gastrointestinální trakt.
  • Podpůrná výživa u plicního onemocnění.
  • Léčebná výživa při mentální anorexii a bulimii.
  • Léčebná výživa v chirurgii
  • Předoperační nutriční příprava.
  • Nutriční postupy bezprostředně po operacích. Nutriční postupy po chirurgických výkonech.
  • Léčebná výživa v dlouhodobém pooperačním období a v rekonvalescenci.
  • Umělá výživa – enterální a parenterální
  • Léčebná výživa při nežádoucích reakcích na potraviny
  • Patofyziologie potravinových alergií a intolerancí (enzymatické, dráždivé, psychosomatické).
  • Změny ve výživě, diagnóza, léčba a prevence.
  • Léčebná výživa při endokrinopatiích
  • Léčebná výživa při poruchách štítné žlázy.
  • Léčebná výživa při chorobách nadledvinek.
  • Diety diagnostické a speciální:
  • Léčebná výživa při celiakii.
  • Léčebná výživa při laktózové intoleranci.
  • Léčebná výživa při fenylketonurii.
  • Standardizovaný režim léčebné výživy na koronární jednotce.
  • Speciální diety při chronickém selhání ledvin.
  • Dieta při zjišťování okultního krvácení.
  • Dieta pro koncentrační pokus.
Literatura
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada. 381 s. ISBN 9788024722566. 2008. info
  • Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders/Elsevier. xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. 2008. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
testy,ústní zkouška
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.