LF:BVLV0533p Léč. výživa III - př. - Informace o předmětu
BVLV0533p Léčebná výživa III - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2013
- Rozsah
- 2/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- PaedDr. Věra Bulková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Petra Hýsková (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Pavla Všetečková (cvičící)
Mgr. Lucie Olejníčková (náhr. zkoušející)
Mgr. Kateřina Ondrušová (náhr. zkoušející) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 13:30–17:30 A21/107
- Předpoklady
- BVLV0422c Léč. výživa II- cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Předmět poskytuje studentům ucelený soubor vědomostí a dovedností z oblasti praktické aplikace teoretických znalosti klinické dietologie. Osvojení vědomostí předmětu léčebná výživa je předpokladem pro výkon povolání nutričního terapeuta. Obsah předmětu navazuje na vědomosti získané v předmětu Technologie přípravy pokrmů a dalších odborných předmětech. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové vědomosti: - dokonalá znalost zásad léčebné výživy při jednotlivých systémových onemocnění, - schopnost aplikovat získané poznatky při zajišťování léčebné výživy individuálních nemocných, - zásady moderních postupů při sestavování jídelních lístků, - zásady moderních technologií přípravy základních a speciálních druhů léčebné výživy při využití zásad zdravé výživy, - zpracování dietetické anamnézy a stanovení terapeutického plánu stravování individuálních klientů, - zásady správné kultury stolování, - hygienické a bezpečnostní zajištění přípravy i expedice stravy, skladování. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové dovednosti: - uplatnění nejnovějších poznatků z oblasti dietetiky při sestavování rámcových i individuálních jídelních lístků - hodnocení léčebné výživy po stránce nutričních předpokladů, dodržení energetické potřeby i zachování biologické hodnoty podané stravy - zvládnutí výpočetní techniky – textové editory, kartotéky, databáze, evidence, odborné programy - provádění zdravotní výchovy nemocných, rodinných příslušníků i zdravotnických pracovníků a pracovníků stravovacích provozů - edukační činnost a práce v odborných poradnách - příprava propagačních materiálů, publikační činnost - aktivní činnost v nutričním týmu
- Osnova
- Výživa při infekčním onemocnění bez přímého vztahu ke změnám ve výživě.
- Léčebná výživa při infekčních onemocněních postihujících gastrointestinální trakt.
- Podpůrná výživa u plicního onemocnění.
- Léčebná výživa při mentální anorexii a bulimii.
- Léčebná výživa v chirurgii
- Předoperační nutriční příprava.
- Nutriční postupy bezprostředně po operacích. Nutriční postupy po chirurgických výkonech.
- Léčebná výživa v dlouhodobém pooperačním období a v rekonvalescenci.
- Umělá výživa – enterální a parenterální
- Léčebná výživa při nežádoucích reakcích na potraviny
- Patofyziologie potravinových alergií a intolerancí (enzymatické, dráždivé, psychosomatické).
- Změny ve výživě, diagnóza, léčba a prevence.
- Léčebná výživa při endokrinopatiích
- Léčebná výživa při poruchách štítné žlázy.
- Léčebná výživa při chorobách nadledvinek.
- Diety diagnostické a speciální:
- Léčebná výživa při celiakii.
- Léčebná výživa při laktózové intoleranci.
- Léčebná výživa při fenylketonurii.
- Standardizovaný režim léčebné výživy na koronární jednotce.
- Speciální diety při chronickém selhání ledvin.
- Dieta při zjišťování okultního krvácení.
- Dieta pro koncentrační pokus.
- Literatura
- GROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. Online. 1. vydání. Praha: Forsapi, 2011. 167 stran. ISBN 9788087250112. [citováno 2024-04-23] info
- TEPLAN, Vladimír a Olga MENGEROVÁ. Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin a močových cest. Online. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2010. 353 s. ISBN 9788020422088. [citováno 2024-04-23] info
- HRUBÝ, Milan a Olga MENGEROVÁ. Dieta u chronických onemocnění ledvin. Online. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010. 148 s. ISBN 9788087250075. [citováno 2024-04-23] info
- SVAČINA, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Online. Praha: Galén, 2010. xxii, 505. ISBN 9788072626762. [citováno 2024-04-23] info
- KUNOVÁ, Václava. Obezita : dieta pro zdravé hubnutí. Online. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2009. 100 s. ISBN 9788087250044. [citováno 2024-04-23] info
- BARTÁŠKOVÁ, Dagmar a Olga MENGEROVÁ. Cukrovka : dieta a rady lékaře. Online. vyd. 1. Čestlice: Medica Publishing, 2008. 179 s. ISBN 9788085936605. [citováno 2024-04-23] info
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Online. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 381 s. ISBN 9788024722566. [citováno 2024-04-23] info
- Krause's food & nutrition therapy. Online. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders/Elsevier, 2008. xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. [citováno 2024-04-23] info
- ŘEHOŘKOVÁ, Pavla, Monika ŠPIČKOVÁ a Miroslava ŠPIČKOVÁ. Odvápnění kostí čili osteoporóza. Dieta bohatá vápníkem. Online. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008. 104 s. ISBN 9788087250006. [citováno 2024-04-23] info
- RUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus čili cukrovka. Dieta diabetická. Online. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 94 s. ISBN 9788090382022. [citováno 2024-04-23] info
- VLACHOVÁ, Libuše. Dieta pro snížení cholesterolu. Online. 1. vyd. Praha: Agentura VPK, 2007. 106 s. ISBN 9788073341244. [citováno 2024-04-23] info
- SKŘIČKA, Tomáš, Pavel KOHOUT a Marieta BALÍKOVÁ. Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev. Online. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 68 s. ISBN 9788090382060. [citováno 2024-04-23] info
- KUŽELA, Lubomír a Věra STEJSKALOVÁ. Dna - nemoc králů. Je nutná bezpurinová dieta?. Online. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007. 70 s. ISBN 9788090382053. [citováno 2024-04-23] info
- KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie a bezlepková dieta. Online. 3. vyd. Praha: Maxdorf, 2006. 166 s. ISBN 8073450704. [citováno 2024-04-23] info
- TEPLAN, Vladimír a Olga MENGEROVÁ. Choroby ledvin a močových cest : dieta a rady lékaře. Online. 2. vyd. Čestlice: MEDICA PUBLISHING - Pavla Momčilová, 2005. 173 S. ISBN 8085936518. [citováno 2024-04-23] info
- LUKÁŠ, Karel a Jiřina ŠATROVÁ. Dieta při ulcerózní kolitidě a Crohnově nemoci. Online. 1. vyd. Praha: Triton, 2004. 87 s. ISBN 807254473X. [citováno 2024-04-23] info
- WAGNER, Petr a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při cukrovce. Online. Vyd. 2. Praha: Triton, 2003. 135 s. ISBN 807254408X. [citováno 2024-04-23] info
- HAVLOVÁ, Vladimíra a Petr WOHL. Dieta při chronické zácpě : 119 receptů. Online. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 2003. 71 s. ISBN 8070216328. [citováno 2024-04-23] info
- MAREČKOVÁ, Olga, Eva PATLEJCHOVÁ a Markéta HOVORKOVÁ. Dieta při vleklém onemocnění slinivky břišní. Online. Vydání 2. Praha: TRITON, 2003. 75 stran. ISBN 8072544128. [citováno 2024-04-23] info
- FILIP, Karel a Olga MENGEROVÁ. Choroby jater : dieta a rady lékaře. Online. 1. vyd. Čestlice: Medica Publishing, 2003. 127 s. ISBN 8085936224. [citováno 2024-04-23] info
- KREKULOVÁ, Laura a Vratislav ŘEHÁK. Dieta při onemocněních jater, žlučníku a žlučových cest. Online. Vyd. 2. V Praze: Triton, 2002. 67 s. ISBN 8072542958. [citováno 2024-04-23] info
- KUŽELA, Lubomír a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při hypertenzi. Online. Vydání 1. Praha: TRITON, 1999. 76 stran. ISBN 807254019X. [citováno 2024-04-23] info
- KOCIÁN, Jiří a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při odvápnění kostí (osteoporóze). Online. 4. vyd. Praha: TRITON, 1999. 152 s. ISBN 8072540661. [citováno 2024-04-23] info
- ANDĚL, Michal. Vnitřní lékařství :endokrinologie, diabetologie, poruchy metabolismu a výživy.. Online. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova - Vydavatelství Karolinum, 1996. 201 s. ISBN 80-7184-316-4. [citováno 2024-04-23] info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- průběžné testy,ústní zkouška
- Navazující předměty
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2013, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2013/BVLV0533p