BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2023
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně. - Vyučující
- Mgr. Veronika Chuchmová (cvičící)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 9:00–10:40 A21/107, Út 9:00–10:40 A21/211
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP. - Osnova
- Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
- Mykotoxiny.
- Určování kvasinek a plísní.
- Ústní mikrobiota.
- Stěrové metody v potravinářství.
- Literatura
- povinná literatura
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- doporučená literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení 100% účast
- Metody hodnocení
- protokoly
- Navazující předměty
- Informace učitele
- V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2022
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně. - Vyučující
- Mgr. Veronika Chuchmová (cvičící)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13. 9. 13:00–14:40 A21/112, Út 20. 9. 13:00–14:40 A21/112, Út 27. 9. 13:00–14:40 A21/112, Út 4. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 11. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 18. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 25. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 1. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 8. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 15. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 22. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 29. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 6. 12. 13:00–14:40 A21/112, Út 13. 12. 13:00–14:40 A21/112, Út 20. 12. 13:00–14:40 A21/112
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP. - Osnova
- Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
- Mykotoxiny.
- Určování kvasinek a plísní.
- Ústní mikrobiota.
- Stěrové metody v potravinářství.
- Literatura
- povinná literatura
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- doporučená literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení 100% účast
- Metody hodnocení
- protokoly
- Navazující předměty
- Informace učitele
- V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2021
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně. - Vyučující
- Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D. (cvičící)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (cvičící)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 14. 9. 13:00–14:40 A21/112, Út 21. 9. 13:00–14:40 A21/112, Út 5. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 12. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 19. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 26. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 2. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 9. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 16. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 23. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 30. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 7. 12. 13:00–14:40 A21/112, Út 14. 12. 13:00–14:40 A21/112
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP. - Osnova
- Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
- Mykotoxiny.
- Určování kvasinek a plísní.
- Ústní mikrobiota.
- Stěrové metody v potravinářství.
- Literatura
- povinná literatura
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- doporučená literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení 100% účast
- Metody hodnocení
- protokoly
- Navazující předměty
- Informace učitele
- V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně. - Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13:00–14:40 A21/112
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP. - Osnova
- Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
- Mykotoxiny.
- Určování kvasinek a plísní.
- Ústní mikrobiota.
- Stěrové metody v potravinářství.
- Literatura
- povinná literatura
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- doporučená literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení 100% účast
- Metody hodnocení
- protokoly
- Navazující předměty
- Informace učitele
- V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2019
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Jana Chaloupková (cvičící)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13:30–15:10 A21/112
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP. - Osnova
- Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
- Mykotoxiny.
- Určování kvasinek a plísní.
- Ústní mikrobiotaflora.
- Stěrové metody v potravinářství.
- Literatura
- povinná literatura
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- doporučená literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení 100% účast
- Metody hodnocení
- protokoly
- Navazující předměty
- Informace učitele
- V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2018
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Jana Chaloupková (cvičící)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13:00–14:40 A21/112
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP. - Osnova
- Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
- Mykotoxiny.
- Určování kvasinek a plísní.
- Ústní mikrobiotaflora.
- Stěrové metody v potravinářství.
- Literatura
- povinná literatura
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- doporučená literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení 100% účast
- Metody hodnocení
- protokoly
- Navazující předměty
- Informace učitele
- V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2017
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13:30–15:10 A21/112
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP. - Osnova
- Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
- Mykotoxiny.
- Určování kvasinek a plísní.
- Ústní mikrobiotaflora.
- Stěrové metody v potravinářství.
- Literatura
- povinná literatura
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- doporučená literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení 100% účast
- Metody hodnocení
- protokoly
- Navazující předměty
- Informace učitele
- V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2016
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13:30–15:10 A21/107
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Student bude schopen vysvětlit problematiku kvasinek a plísní a jejich stanovení v potravinách a popsat zdravotní rizika. Dokáže praktikovat a zdůvodnit provádění stěrových metod v potravinářských zařízeních a jejich význam v prevenci alimentárních onemocnění.
- Osnova
- Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
- Mykotoxiny.
- Určování kvasinek a plísní.
- Ústní mikroflora.
- Stěrové metody v potravinářství.
- Literatura
- povinná literatura
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- doporučená literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení 100% účast
- Metody hodnocení
- protokoly
- Navazující předměty
- Informace učitele
- V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2015
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13:30–15:10 A21/107
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Student bude schopen vysvětlit problematiku kvasinek a plísní a jejich stanovení v potravinách a popsat zdravotní rizika. Dokáže praktikovat a zdůvodnit provádění stěrových metod v potravinářských zařízeních a jejich význam v prevenci alimentárních onemocnění.
- Osnova
- Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
- Mykotoxiny.
- Určování kvasinek a plísní.
- Ústní mikroflora.
- Stěrové metody v potravinářství.
- Literatura
- povinná literatura
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- doporučená literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení 100% účast
- Metody hodnocení
- protokoly
- Navazující předměty
- Informace učitele
- V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2014
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13:30–15:10 A21/107
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Student bude schopen porozumět problematice kvasinek a plísní a jejich stanovení v potravinách i znát zdravotní rizika.Dokáže praktikovat a zdůvodnit provádění stěrových metod v potravinářských zařízeních a jejich význam v prevenci alimentárních onemocnění.
- Osnova
- Metody potravinářské mykologie,stanovení kvasinek a plísní v potravinách, mykotoxiny, určování kvasinek a plísní,ústní mikroflora,stěrové metody v potravinářství
- Literatura
- povinná literatura
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- doporučená literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení 100% účast
- Metody hodnocení
- protokoly
- Navazující předměty
- Informace učitele
- V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2013
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13:30–15:10 A21/107
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Student bude schopen porozumět problematice kvasinek a plísní a jejich stanovení v potravinách i znát zdravotní rizika.Dokáže praktikovat a zdůvodnit provádění stěrových metod v potravinářských zařízeních a jejich význam v prevenci alimentárních onemocnění.
- Osnova
- Metody potravinářské mykologie,stanovení kvasinek a plísní v potravinách, mykotoxiny, určování kvasinek a plísní,ústní mikroflora,stěrové metody v potravinářství
- Literatura
- povinná literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- neurčeno
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- Výukové metody
- praktická cvičení
- Metody hodnocení
- protokoly
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2012
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13:30–15:10 A21/107
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Mikrobiologie kvasinek a plísní,ústní mkroflora, stěrové metody v potravinářském průmyslu
- Osnova
- Metody potravinářské mykologie,stanovení kvasinek a plísní v potravinách, mykotoxiny, určování kvasinek a plísní,ústní mikroflora,stěrové metody v potravinářství
- Literatura
- povinná literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- neurčeno
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- Výukové metody
- praktická cvičení
- Metody hodnocení
- povinnost navštěvovat praktickou výuku,protokoly,zápočet
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2011
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
- Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Student bude schopen porozumět problematice kvasinek a plísní a jejich stanovení v potravinách i znát zdravotní rizika.Dokáže praktikovat a zdůvodnit provádění stěrových metod v potravinářských zařízeních a jejich význam v prevenci alimentárních onemocnění.
- Osnova
- Metody potravinářské mykologie,stanovení kvasinek a plísní v potravinách, mykotoxiny, určování kvasinek a plísní,ústní mikroflora,stěrové metody v potravinářství
- Literatura
- povinná literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- neurčeno
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- Výukové metody
- praktická cvičení
- Metody hodnocení
- protokoly
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2010
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
- Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Út 13:30–15:10 A21/112
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Student bude schopen porozumět problematice kvasinek a plísní a jejich stanovení v potravinách i znát zdravotní rizika.Dokáže praktikovat a zdůvodnit provádění stěrových metod v potravinářských zařízeních a jejich význam v prevenci alimentárních onemocnění.
- Osnova
- Metody potravinářské mykologie,stanovení kvasinek a plísní v potravinách, mykotoxiny, určování kvasinek a plísní,ústní mikroflora,stěrové metody v potravinářství
- Literatura
- povinná literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- neurčeno
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- Výukové metody
- praktická cvičení
- Metody hodnocení
- protokoly, zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2009
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
- Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Út 13:30–15:10 N02113a
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Seznámení s vybranými speciálními technikami mikrobiologie potravin. Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii.
- Osnova
- Antimikrobiální látky v potravinách a potravinových surovinách. Mikrobiologické techniky, užívané ke stanovení genetického rizika potravin a prostředí. Metody potravinářské mykologie, mykotoxiny.
- Literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2008
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
- Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Út 14:30–16:10 N02113a
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Seznámení s vybranými speciálními technikami mikrobiologie potravin. Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii.
- Osnova
- Antimikrobiální látky v potravinách a potravinových surovinách. Mikrobiologické techniky, užívané ke stanovení genetického rizika potravin a prostředí. Metody potravinářské mykologie, mykotoxiny.
- Literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Metody hodnocení
- praktická cvičení, zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2007
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
- Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Čt 13:00–14:40 N02113a
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
- Osnova
- Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
- Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
- Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
- Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
- Detekce toxinů Amanita phalloides
- Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2006
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
- Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 13:00–14:40 N02159
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
- Osnova
- Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
- Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
- Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
- Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
- Detekce toxinů Amanita phalloides
- Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2005
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
- Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
- Osnova
- Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
- Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
- Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
- Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
- Detekce toxinů Amanita phalloides
- Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2004
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
- Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
- Osnova
- Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
- Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
- Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
- Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
- Detekce toxinů Amanita phalloides
- Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2003
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
- Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
- Osnova
- Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
- Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
- Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
- Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
- Detekce toxinů Amanita phalloides
- Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2002
- Rozsah
- 0/1/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
- Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
- Osnova
- Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
- Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
- Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
- Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
- Detekce toxinů Amanita phalloides
- Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2001
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
- Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
- Osnova
- Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
- Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
- Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
- Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
- Detekce toxinů Amanita phalloides
- Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2000
- Rozsah
- 0/1/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
- Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
- Osnova
- Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
- Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
- Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
- Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
- Detekce toxinů Amanita phalloides
- Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (nejnovější)