BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2023
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Mgr. Veronika Chuchmová (cvičící)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 9:00–10:40 A21/107, Út 9:00–10:40 A21/211
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
  • Mykotoxiny.
  • Určování kvasinek a plísní.
  • Ústní mikrobiota.
  • Stěrové metody v potravinářství.
Literatura
    povinná literatura
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
    doporučená literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Výukové metody
praktická cvičení 100% účast
Metody hodnocení
protokoly
Navazující předměty
Informace učitele
V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2022
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Mgr. Veronika Chuchmová (cvičící)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 13. 9. 13:00–14:40 A21/112, Út 20. 9. 13:00–14:40 A21/112, Út 27. 9. 13:00–14:40 A21/112, Út 4. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 11. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 18. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 25. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 1. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 8. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 15. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 22. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 29. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 6. 12. 13:00–14:40 A21/112, Út 13. 12. 13:00–14:40 A21/112, Út 20. 12. 13:00–14:40 A21/112
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
  • Mykotoxiny.
  • Určování kvasinek a plísní.
  • Ústní mikrobiota.
  • Stěrové metody v potravinářství.
Literatura
    povinná literatura
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
    doporučená literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Výukové metody
praktická cvičení 100% účast
Metody hodnocení
protokoly
Navazující předměty
Informace učitele
V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2021
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D. (cvičící)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (cvičící)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 14. 9. 13:00–14:40 A21/112, Út 21. 9. 13:00–14:40 A21/112, Út 5. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 12. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 19. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 26. 10. 13:00–14:40 A21/112, Út 2. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 9. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 16. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 23. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 30. 11. 13:00–14:40 A21/112, Út 7. 12. 13:00–14:40 A21/112, Út 14. 12. 13:00–14:40 A21/112
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
  • Mykotoxiny.
  • Určování kvasinek a plísní.
  • Ústní mikrobiota.
  • Stěrové metody v potravinářství.
Literatura
    povinná literatura
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
    doporučená literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Výukové metody
praktická cvičení 100% účast
Metody hodnocení
protokoly
Navazující předměty
Informace učitele
V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2020
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 13:00–14:40 A21/112
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
  • Mykotoxiny.
  • Určování kvasinek a plísní.
  • Ústní mikrobiota.
  • Stěrové metody v potravinářství.
Literatura
    povinná literatura
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
    doporučená literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Výukové metody
praktická cvičení 100% účast
Metody hodnocení
protokoly
Navazující předměty
Informace učitele
V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2019
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Jana Chaloupková (cvičící)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 13:30–15:10 A21/112
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
  • Mykotoxiny.
  • Určování kvasinek a plísní.
  • Ústní mikrobiotaflora.
  • Stěrové metody v potravinářství.
Literatura
    povinná literatura
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
    doporučená literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Výukové metody
praktická cvičení 100% účast
Metody hodnocení
protokoly
Navazující předměty
Informace učitele
V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2018
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Jana Chaloupková (cvičící)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 13:00–14:40 A21/112
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
  • Mykotoxiny.
  • Určování kvasinek a plísní.
  • Ústní mikrobiotaflora.
  • Stěrové metody v potravinářství.
Literatura
    povinná literatura
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
    doporučená literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Výukové metody
praktická cvičení 100% účast
Metody hodnocení
protokoly
Navazující předměty
Informace učitele
V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2017
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 13:30–15:10 A21/112
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
  • Mykotoxiny.
  • Určování kvasinek a plísní.
  • Ústní mikrobiotaflora.
  • Stěrové metody v potravinářství.
Literatura
    povinná literatura
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
    doporučená literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Výukové metody
praktická cvičení 100% účast
Metody hodnocení
protokoly
Navazující předměty
Informace učitele
V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2016
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 13:30–15:10 A21/107
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student bude schopen vysvětlit problematiku kvasinek a plísní a jejich stanovení v potravinách a popsat zdravotní rizika. Dokáže praktikovat a zdůvodnit provádění stěrových metod v potravinářských zařízeních a jejich význam v prevenci alimentárních onemocnění.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
  • Mykotoxiny.
  • Určování kvasinek a plísní.
  • Ústní mikroflora.
  • Stěrové metody v potravinářství.
Literatura
    povinná literatura
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
    doporučená literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Výukové metody
praktická cvičení 100% účast
Metody hodnocení
protokoly
Navazující předměty
Informace učitele
V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2015
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 13:30–15:10 A21/107
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student bude schopen vysvětlit problematiku kvasinek a plísní a jejich stanovení v potravinách a popsat zdravotní rizika. Dokáže praktikovat a zdůvodnit provádění stěrových metod v potravinářských zařízeních a jejich význam v prevenci alimentárních onemocnění.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
  • Mykotoxiny.
  • Určování kvasinek a plísní.
  • Ústní mikroflora.
  • Stěrové metody v potravinářství.
Literatura
    povinná literatura
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
    doporučená literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Výukové metody
praktická cvičení 100% účast
Metody hodnocení
protokoly
Navazující předměty
Informace učitele
V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2014
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 13:30–15:10 A21/107
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student bude schopen porozumět problematice kvasinek a plísní a jejich stanovení v potravinách i znát zdravotní rizika.Dokáže praktikovat a zdůvodnit provádění stěrových metod v potravinářských zařízeních a jejich význam v prevenci alimentárních onemocnění.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie,stanovení kvasinek a plísní v potravinách, mykotoxiny, určování kvasinek a plísní,ústní mikroflora,stěrové metody v potravinářství
Literatura
    povinná literatura
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
    doporučená literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Výukové metody
praktická cvičení 100% účast
Metody hodnocení
protokoly
Navazující předměty
Informace učitele
V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2013
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 13:30–15:10 A21/107
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student bude schopen porozumět problematice kvasinek a plísní a jejich stanovení v potravinách i znát zdravotní rizika.Dokáže praktikovat a zdůvodnit provádění stěrových metod v potravinářských zařízeních a jejich význam v prevenci alimentárních onemocnění.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie,stanovení kvasinek a plísní v potravinách, mykotoxiny, určování kvasinek a plísní,ústní mikroflora,stěrové metody v potravinářství
Literatura
    povinná literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
    neurčeno
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
Výukové metody
praktická cvičení
Metody hodnocení
protokoly
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2012
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 13:30–15:10 A21/107
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Mikrobiologie kvasinek a plísní,ústní mkroflora, stěrové metody v potravinářském průmyslu
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie,stanovení kvasinek a plísní v potravinách, mykotoxiny, určování kvasinek a plísní,ústní mikroflora,stěrové metody v potravinářství
Literatura
    povinná literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
    neurčeno
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
Výukové metody
praktická cvičení
Metody hodnocení
povinnost navštěvovat praktickou výuku,protokoly,zápočet
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2011
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student bude schopen porozumět problematice kvasinek a plísní a jejich stanovení v potravinách i znát zdravotní rizika.Dokáže praktikovat a zdůvodnit provádění stěrových metod v potravinářských zařízeních a jejich význam v prevenci alimentárních onemocnění.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie,stanovení kvasinek a plísní v potravinách, mykotoxiny, určování kvasinek a plísní,ústní mikroflora,stěrové metody v potravinářství
Literatura
    povinná literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
    neurčeno
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
Výukové metody
praktická cvičení
Metody hodnocení
protokoly
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2010
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
Út 13:30–15:10 A21/112
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student bude schopen porozumět problematice kvasinek a plísní a jejich stanovení v potravinách i znát zdravotní rizika.Dokáže praktikovat a zdůvodnit provádění stěrových metod v potravinářských zařízeních a jejich význam v prevenci alimentárních onemocnění.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie,stanovení kvasinek a plísní v potravinách, mykotoxiny, určování kvasinek a plísní,ústní mikroflora,stěrové metody v potravinářství
Literatura
    povinná literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
    neurčeno
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
Výukové metody
praktická cvičení
Metody hodnocení
protokoly, zápočet
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2009
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
Út 13:30–15:10 N02113a
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Seznámení s vybranými speciálními technikami mikrobiologie potravin. Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii.
Osnova
  • Antimikrobiální látky v potravinách a potravinových surovinách. Mikrobiologické techniky, užívané ke stanovení genetického rizika potravin a prostředí. Metody potravinářské mykologie, mykotoxiny.
Literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Výukové metody
praktická cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2008
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
Út 14:30–16:10 N02113a
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Seznámení s vybranými speciálními technikami mikrobiologie potravin. Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii.
Osnova
  • Antimikrobiální látky v potravinách a potravinových surovinách. Mikrobiologické techniky, užívané ke stanovení genetického rizika potravin a prostředí. Metody potravinářské mykologie, mykotoxiny.
Literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Metody hodnocení
praktická cvičení, zápočet
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2007
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
Čt 13:00–14:40 N02113a
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
Osnova
  • Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
  • Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
  • Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
  • Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
  • Detekce toxinů Amanita phalloides
  • Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2006
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 13:00–14:40 N02159
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
Osnova
  • Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
  • Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
  • Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
  • Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
  • Detekce toxinů Amanita phalloides
  • Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2005
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
Osnova
  • Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
  • Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
  • Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
  • Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
  • Detekce toxinů Amanita phalloides
  • Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2004
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
Osnova
  • Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
  • Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
  • Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
  • Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
  • Detekce toxinů Amanita phalloides
  • Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2003
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
Osnova
  • Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
  • Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
  • Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
  • Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
  • Detekce toxinů Amanita phalloides
  • Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2002
Rozsah
0/1/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
Osnova
  • Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
  • Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
  • Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
  • Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
  • Detekce toxinů Amanita phalloides
  • Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2001
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
Osnova
  • Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
  • Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
  • Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
  • Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
  • Detekce toxinů Amanita phalloides
  • Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2000
Rozsah
0/1/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Zabývá se praktickou aplikací nabytých dovedností na speciální témata.
Osnova
  • Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
  • Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
  • Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
  • Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
  • Detekce toxinů Amanita phalloides
  • Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.