BVOS0611 Odborná stáž - výroba a zpracování potravin

Lékařská fakulta
jaro 2022
Rozsah
40. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 18. 2. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 25. 2. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 4. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 11. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 18. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 25. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 1. 4. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 8. 4. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 22. 4. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 29. 4. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 6. 5. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 13. 5. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 20. 5. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 27. 5. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát
Předpoklady
BVHP051p Hygiena potravin-před. && BVTP051p Nutriční toxikologie - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Odborná stáž je doplněním teoretických přenášek z předmětů Chemie potravin, Hygieny potravin, Toxikologie potravin, Potravin rostlinných a živočišných. Náplní odborné stáže je návštěva podniků na zpracování a výrobu různých druhů potravin, jako je např. zpracování obilovin, ovoce, zeleniny; zpracování masa a výroba masných výrobků; zpracování mléka a výroba mléčných výrobků, konzervárenský průmysl a mrazírny.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- analyzovat nabízený sortimentu potravin a posoudit jejich vhodnosti pro zdravou i nemocnou populaci.
Osnova
  • Exkurze: pekárna, výroba masa a masných výrobků výrobna lahůdek, mlékárna, pivovar, výroba nelakoholických nápojů, sušárna mléka, zařízení stravovacích služeb,farma.
Literatura
  • KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing. 569 s. ISBN 9788074181450. 2012. info
  • DOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd. Praha: Forsapi. 53 s. ISBN 9788090382084. 2008. info
  • PRUGAR, Jaroslav. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. 327 s. ISBN 9788086576282. 2008. info
Výukové metody
stáž
Metody hodnocení
zápočet
Informace učitele
účast povinná,1 neúčast povolena na základě potvrzení lékaře
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2023, jaro 2024.