BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2024
Rozsah
0/3/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Alena Mottlová, Ph.D. (cvičící)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Mgr. Kamila Stýskalíková (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Kamila Stýskalíková
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie - předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností. Organizačně a metodicky řídí přípravu léčebné výživy, včetně jejího plánování, realizace a hodnocení se zřetelem na dodržování technologických postupů a hygienických zásad při její přípravě. Pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení. Předmět je koncipován prakticky, je zaměřen na prevenci a nutriční péči zdravých i nemocných. Odborná praxe je uskutečňována na pracovišti zdravotnických zařízení, včetně odborných léčebných ústavů, školských zařízení, v edukačních centrech, ve Statním zdravotním ústavu, v ústavních zařízeních sociální péče a ve stravovacích provozech zdravotnických, lázeňských a sociálních zařízení. .
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Osnova
  • Student bude v průběhu praxe vykonávat následující činnosti. -v průběhu praxe v nutriční ambulanci: •náslech •odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •edukovat pacienty pod dohledem školitele -v průběhu praxe na oddělení: •samostatně odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •hodnotit klinický stav s ohledem na omezení z hlediska výživy •stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče •navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu .
Literatura
    doporučená literatura
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
    neurčeno
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2023
Rozsah
0/3/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Mgr. Kamila Stýskalíková (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie - předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností. Organizačně a metodicky řídí přípravu léčebné výživy, včetně jejího plánování, realizace a hodnocení se zřetelem na dodržování technologických postupů a hygienických zásad při její přípravě. Pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení. Předmět je koncipován prakticky, je zaměřen na prevenci a nutriční péči zdravých i nemocných. Odborná praxe je uskutečňována na pracovišti zdravotnických zařízení, včetně odborných léčebných ústavů, školských zařízení, v edukačních centrech, ve Statním zdravotním ústavu, v ústavních zařízeních sociální péče a ve stravovacích provozech zdravotnických, lázeňských a sociálních zařízení. .
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Osnova
  • Student bude v průběhu praxe vykonávat následující činnosti. -v průběhu praxe v nutriční ambulanci: •náslech •odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •edukovat pacienty pod dohledem školitele -v průběhu praxe na oddělení: •samostatně odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •hodnotit klinický stav s ohledem na omezení z hlediska výživy •stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče •navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu .
Literatura
    doporučená literatura
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
    neurčeno
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2022
Rozsah
0/3/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (pomocník)
Mgr. Kamila Stýskalíková (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie - předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností. Organizačně a metodicky řídí přípravu léčebné výživy, včetně jejího plánování, realizace a hodnocení se zřetelem na dodržování technologických postupů a hygienických zásad při její přípravě. Pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení. Předmět je koncipován prakticky, je zaměřen na prevenci a nutriční péči zdravých i nemocných. Odborná praxe je uskutečňována na pracovišti zdravotnických zařízení, včetně odborných léčebných ústavů, školských zařízení, v edukačních centrech, ve Statním zdravotním ústavu, v ústavních zařízeních sociální péče a ve stravovacích provozech zdravotnických, lázeňských a sociálních zařízení. .
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Osnova
  • Student bude v průběhu praxe vykonávat následující činnosti. -v průběhu praxe v nutriční ambulanci: •náslech •odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •edukovat pacienty pod dohledem školitele -v průběhu praxe na oddělení: •samostatně odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •hodnotit klinický stav s ohledem na omezení z hlediska výživy •stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče •navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu .
Literatura
    doporučená literatura
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
    neurčeno
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2021
Rozsah
0/3/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie - předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností. Organizačně a metodicky řídí přípravu léčebné výživy, včetně jejího plánování, realizace a hodnocení se zřetelem na dodržování technologických postupů a hygienických zásad při její přípravě. Pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení. Předmět je koncipován prakticky, je zaměřen na prevenci a nutriční péči zdravých i nemocných. Odborná praxe je uskutečňována na pracovišti zdravotnických zařízení, včetně odborných léčebných ústavů, školských zařízení, v edukačních centrech, ve Statním zdravotním ústavu, v ústavních zařízeních sociální péče a ve stravovacích provozech zdravotnických, lázeňských a sociálních zařízení. .
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Osnova
  • Student bude v průběhu praxe vykonávat následující činnosti. -v průběhu praxe v nutriční ambulanci: •náslech •odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •edukovat pacienty pod dohledem školitele -v průběhu praxe na oddělení: •samostatně odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •hodnotit klinický stav s ohledem na omezení z hlediska výživy •stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče •navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu .
Literatura
    doporučená literatura
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
    neurčeno
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2020
Rozsah
0/3/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - př. && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie -předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností. Organizačně a metodicky řídí přípravu léčebné výživy, včetně jejího plánování, realizace a hodnocení se zřetelem na dodržování technologických postupů a hygienických zásad při její přípravě. Pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení. Předmět je koncipován prakticky, je zaměřen na prevenci a nutriční péči zdravých i nemocných. Odborná praxe je uskutečňována na pracovišti zdravotnických zařízení, včetně odborných léčebných ústavů, školských zařízení, v edukačních centrech, ve Statním zdravotním ústavu, v ústavních zařízeních sociální péče a ve stravovacích provozech zdravotnických, lázeňských a sociálních zařízení. .
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Osnova
  • Student bude v průběhu praxe vykonávat následující činnosti. -v průběhu praxe v nutriční ambulanci: •náslech •odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •edukovat pacienty pod dohledem školitele -v průběhu praxe na oddělení: •samostatně odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •hodnotit klinický stav s ohledem na omezení z hlediska výživy •stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče •navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu .
Literatura
    doporučená literatura
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
    neurčeno
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2019
Rozsah
0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Michaela McLeod (cvičící)
Mgr. Alena Mottlová, Ph.D. (cvičící)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie I-předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Osnova
  • Student připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
  • hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
  • sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
  • doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2018
Rozsah
0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Alena Mottlová, Ph.D. (cvičící), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
Mgr. Nikola Prokešová (cvičící), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie I-předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Osnova
  • Student připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
  • hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
  • sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
  • doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2017
Rozsah
0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie I-předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Osnova
  • Student připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
  • hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
  • sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
  • doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2016
Rozsah
0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Garance
Mgr. Veronika Suchodolová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie I-předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
Osnova
  • Stuent připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
  • hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
  • sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
  • doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2015
Rozsah
0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Garance
Mgr. Veronika Suchodolová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie I-předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
Osnova
  • Stuent připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
  • hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
  • sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
  • doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2014
Rozsah
0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Garance
Mgr. Veronika Suchodolová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie I-předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
Osnova
  • Stuent připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
  • hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
  • sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
  • doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2013
Rozsah
0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Garance
Mgr. Veronika Suchodolová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie I-předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
Osnova
  • Stuent připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
  • hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
  • sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
  • doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2012
Rozsah
0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - před. && BVBC0221p Biochemie I-předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
Osnova
  • Stuent připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
  • hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
  • sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
  • doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2011
Rozsah
0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Předpoklady
BVTP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - před. && BVBC0221p Biochemie I-předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
Osnova
  • Stuent připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
  • hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
  • sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
  • doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2010
Rozsah
0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Předpoklady
BVTP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství přednáška && BKFY0222p Fyziologie II - před. && BVBC0221p Biochemie I-předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
Osnova
  • Stuent připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
  • hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
  • sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
  • doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2009
Rozsah
0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Předpoklady
BVZO021p Základy ošetřovatelství přednáška && VSBC0221p Biochemie I-předn. && BVTP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BKFY0222p Fyziologie II - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
Osnova
  • Stuent připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
  • hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
  • sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
  • doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.

BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2008
Rozsah
0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Zdeňka Jochová
Předpoklady
BVZO021p Základy ošetřovatelství
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
Osnova
  • Stuent připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
  • hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
  • sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
  • doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Metody hodnocení
praxe ve smluvních zařízeních, zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.