BVVP0533p Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví III - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2014
Rozsah
2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
Mgr. Veronika Mlčochová (přednášející)
Mgr. Jitka Pokorná (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Mgr. Marie Šubrtová (přednášející)
Mgr. Pavla Vašková (přednášející)
Mgr. Šárka Kuchyňková (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Po 10:00–12:15 A21/107
Předpoklady
BVVP0422c Výž. v ochr. a p. veř.zdr.II-c
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců. Předmět je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii. Po ukončení předmětu bude student schopen podporovat výběr zdravých potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovní (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva), využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím,vytvořit preventivní výživový program a hrát aktivní úlohu ve výchově ke zdraví.
Osnova
  • Kulturní, sociální, psychologické a ekonomické vlivy faktory ovlivňující stravovací zvyklosti. Nutriční epidemiologie - epidemiologické metody. Metody zjišťování výživové spotřeba na individuální úrovni, na úrovni populací. Metody zjišťování výživového stavu - 24-hod. recall, WHO skóre, metoda výživových zvyklostí (FFQ), výživová anamnéza,globální spotřeba, nutriční software. Hodnocení výživového stavu - antropometrické, biochemické metody. Výživová politika na celosvětové, evropské a národní úrovni, organizace, cíle, nástroje, včetně sledování a hodnocení výživové spotřeby a definice výživových doporučení. Výživová doporučení pro obyvatelstvo a výživové doporučené dávky. Vývoj spotřeby potravin. Výživové chování, chuťové a potravinové preference. Výživa zdravých jedinců různých věkových skupin Výživa kojenců a batolat. Výživa děti. Výživa adolescentů – fyziologické změny a s nimi související nutriční požadavky. Specifika věku a z něj plynoucí nutriční rizika. Výživa těhotných a kojících žen. Výživa ve stáří. Výživa sportovců, pohyb v primární péči. Problematika alkoholu ve výživě – působení alkoholu v organismu, hranice mezi přijatelnou a nadměrnou konzumací. Nutriční rizika alkoholismu. Nutriční problematika rómské populace, toxikomanů a bezdomovců - výživový stav, stravovací návyky. Možnosti intervence . Výživa v krizových situacích (válka, přírodní katastrofa, hladomor aj.) Alternativní směry ve výživě. Programy podpory zdraví zaměřené na ozdravění výživy - výchova ke zdraví, nutriční výchova Jód ve výživě. Řešení jodového deficitu v ČR. Pitný režim. Nejčastější neinfekční choroby hromadného výskytu s etiologickou účastí výživy. Kardiovaskulární nemoci a výživa – epidemiologie, etiologie, prevence. Hyperlipidemie - epidemiologie, etiologie, prevence. Nádorové onemocnění a výživa - epidemiologie, etiologie, prevence. Osteoporóza - epidemiologie, etiologie, prevence. Utilizace vápníku a vliv fosforu na jeho vylučování, ztráty vápníku. Obezita - epidemiologie, etiologie, prevence. Diabetes mellitus - epidemiologie, etiologie, prevence. Potravinové alergie a intolerance - epidemiologie, etiologie, prevence. Výživa a zubní zdraví. Komplexní preventivní vyšetření. Potraviny pro zvláštní výživu. Doplňky stravy. Nukleotidy a jejich využití v nutriční praxi. Ochrana spotřebitele.Značení potravin, potravinářská legislativa. Stravovací služby. Programy podpory zdraví zaměřené na ozdravění výživy - výchova ke zdraví, nutriční výchova Jód ve výživě. Řešení jodového deficitu v ČR. Pitný režim. Nejčastější neinfekční choroby hromadného výskytu s etiologickou účastí výživy. Kardiovaskulární nemoci a výživa – epidemiologie, etiologie, prevence. Hyperlipidemie - epidemiologie, etiologie, prevence. Nádorové onemocnění a výživa - epidemiologie, etiologie, prevence. Osteoporóza - epidemiologie, etiologie, prevence. Utilizace vápníku a vliv fosforu na jeho vylučování, ztráty vápníku. Obezita - epidemiologie, etiologie, prevence. Diabetes mellitus - epidemiologie, etiologie, prevence. Potravinové alergie a intolerance - epidemiologie, etiologie, prevence. Výživa a zubní zdraví. Komplexní preventivní vyšetření. Potraviny pro zvláštní výživu. Doplňky stravy. Nukleotidy a jejich využití v nutriční praxi. Ochrana spotřebitele.Značení potravin, potravinářská legislativa. Stravovací služby.
Literatura
  • Referenční hodnoty pro příjem živin. Online. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. 192 s. ISBN 9788025469873. [citováno 2024-04-24] info
  • ČEVELA, Rostislav, Libuše ČELEDOVÁ a Hynek DOLANSKÝ. Výchova ke zdraví pro střední zdravotnické školy. Online. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. 108 s. ISBN 9788024728605. [citováno 2024-04-24] info
  • Krause's food & nutrition therapy. Online. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders/Elsevier, 2008. xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. [citováno 2024-04-24] info
  • HAVLÍNOVÁ, Miluše. Kurikulum podpory zdraví v mateřské škole : aktualizovaný modelový program podpory zdraví (dokument a metodika). Online. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Portál, 2006. 223 s. ISBN 8073670615. [citováno 2024-04-24] info
  • HAVLÍNOVÁ, Miluše. Program podpory zdraví ve škole : rukověť projektu Zdravá škola. Online. 2., rozš. vyd. Praha: Portál, 2006. 311 s. ISBN 8073670593. [citováno 2024-04-24] info
  • Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Online. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006. 311 s. ISBN 8072623184. [citováno 2024-04-24] info
  • KRCH, František David. Poruchy příjmu potravy. Online. 2., aktual. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2005. 255 s. ISBN 802470840X. [citováno 2024-04-24] info
  • KUDLOVÁ, Eva a Anna MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Online. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005. 148 s. ISBN 8024710390. [citováno 2024-04-24] info
  • HAINER, Vojtěch. Základy klinické obezitologie. Online. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004. 356 s. ISBN 8024702339. [citováno 2024-04-24] info
  • ŠAMÁNEK, Milan a Zuzana URBANOVÁ. Prevence aterosklerózy v dětském věku. Online. 1. vyd. Praha: Galén, 2003. 235 s. ISBN 8072622293. [citováno 2024-04-24] info
  • SVAČINA, Štěpán. Prevence diabetu. Online. 1. vyd. Praha: Galén, 2003. 113 s. ISBN 8072621653. [citováno 2024-04-24] info
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Online. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003. 434 stran. ISBN 8086022935. [citováno 2024-04-24] info
  • KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Online. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001. 102 s. ISBN 8070133368. [citováno 2024-04-24] info
  • OSHAUG, Arne. Plánování a management práce v komunitní výživě : manuál pro pracovníky v komunitní výživě : Targets for health for all (Orig.). Online. Translated by Zuzana Brázdová - Dagmar Schneiderová. [1. vyd.]. [S.l.]: [s.n.], 1992. 85 s. [citováno 2024-04-24] info
Výukové metody
přednáška, projekt
Metody hodnocení
projekt, ústní zkouška
Navazující předměty
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.