BZNT031c Nutriční terapie a výživa člověka - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2018
Rozsah
0/0.7/0. 10. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Pavlína Kosečková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Filip Martiník (cvičící)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 20. 9. 10:30–13:00 343, Čt 27. 9. 10:30–13:00 343, Čt 4. 10. 10:30–13:00 343, Čt 11. 10. 10:30–13:00 343, Čt 18. 10. 10:30–13:00 343, Čt 25. 10. 10:30–13:00 343, Čt 1. 11. 10:30–13:00 343, Čt 8. 11. 10:30–13:00 343, Čt 15. 11. 10:30–13:00 343, Čt 22. 11. 10:30–13:00 343
Předpoklady
BZFY0222p Fyziologie II - přednáška && BZKP021p Klin. propedeutika - před.
Úspěšné ukončení předmětu:BZFY0222p; BZKP021p
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je poskytnout základní vědomosti a dovednosti z oblasti výživy důležité pro stanovení výživových potřeb ve zdraví a nemoci.
Výstupy z učení
Student po absolvování předmětu:
- získá informace o zásadách zdravé výživy, doporučovaných denních dávkách základních živin, vitamínů a nerostných látek ve zdraví i nemoci, jejich vhodných potravinových zdrojích.
- Součástí modulu je také dietetika a vyhodnocování energetické rovnováhy organismu a možnost jejího ovlivnění.
- dovede vyhodnotit výživovou anamnézu pacienta v rámci ošetřovatelského procesu.
Osnova
  • Zjišťování výživové anamnézy, vyhodnocení stavu výživy nemocného, řešení nedostatků ve výživě nemocného, základní druhy léčebných diet – dietetika, umělá výživa.
Literatura
    doporučená literatura
  • DUBA, Miloš. Bilance tekutin a výživa v neurointenzivní péči. Online. In Teorie a praxe v neurointezivní péči. Cévní onemocnění mozku. 2016, [citováno 2024-04-24] info
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Online. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016. 422 stran. ISBN 9788088129035. [citováno 2024-04-24] info
  • KŘÍŽOVÁ, Jarmila. Enterální a parenterální výživa. Online. 2. vyd. Praha: Mladá fronta, 2014. 141 s. ISBN 9788020433268. [citováno 2024-04-24] info
  • KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Online. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011. 57 s. ISBN 9788087250129. [citováno 2024-04-24] info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. Online. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009. 542 s. ISBN 9788024728445. [citováno 2024-04-24] info
    neurčeno
  • HAUSCHKA, Rudolf. Člověk a výživa : pozemská a kosmická strava. Online. Hranice: Fabula, 2013. 291 s. ISBN 9788087635155. [citováno 2024-04-24] info
  • FIALA, Jindřich. Výživa a zdraví, zdravá výživa. Online. první. Praha: FUTURA Praha, 2009. s. 17 - 31. ISBN 978-80-86844-53-4. [citováno 2024-04-24] info
  • URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ, Jan ŽÁK, Jan ROTTENBERG, Petr VLČEK a Jan DOLEŽEL. Klinická výživa v současné praxi. Online. první. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008. 104 s. ISBN 978-80-7013-473-3. [citováno 2024-04-24] info
  • URBÁNEK, Libor. Kvalitní výživa - základ úspěšné léčby. Online. In Seminář spol. Erudita. 2008, [citováno 2024-04-24] info
  • KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Online. Vyd. 1. Praha: Krigl, 2005. 113 s. ISBN 8086912086. [citováno 2024-04-24] info
  • HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí : co je vlastně zdravá výživa? : podrobně o jednotlivých složkách potravy a o nápojích : co dělat když--? : odpovědi na otázky týkající se výživy vašich dětí. Online. Vyd. 1. Praha: Grada, 2001. 106 s. ISBN 8024701006. [citováno 2024-04-24] info
  • KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Online. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001. 102 s. ISBN 8070133368. [citováno 2024-04-24] info
Výukové metody
Diskuze, praktický nácvik sestavovaní výživových plánů, práce ve skupině.
Metody hodnocení
Zápočet, 100% aktivní účast ve výuce.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.