BZNT031p Nutriční terapie a výživa člověka - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2015
Rozsah
1/0/0. 0. 2 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Mgr. Liana Greiffeneggová (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 24. 9. až Čt 26. 11. Čt 8:00–10:30 343
Předpoklady
BZFY0222p Fyziologie II - přednáška && BZKP021p Klin. propedeutika - před.
Úspěšné ukončení předmětu: BZFY0222p; BZKP021p
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je poskytnout základní vědomosti a dovednosti z oblasti výživy důležité pro stanovení výživových potřeb ve zdraví a nemoci. Student získá informace o zásadách zdravé výživy, doporučovaných denních dávkách základních živin, vitamínů a nerostných látek ve zdraví i nemoci, jejich vhodných potravinových zdrojích. Součástí modulu je také dietetika a vyhodnocování energetické rovnováhy organismu a možnosti jejího ovlivnění. Dílčím cílem je dovednost vyhodnotit výživovou anamnézu pacienta v rámci ošetřovatelského procesu.
Osnova
  • 1. Sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerální látky, stopové prvky 2. Energetická bilance, potravinová pyramida, 24 h recall, pitný režim 3. Výživa novorozence, kojence a dětí. Výživa v období dospívání, výživa v dospělosti 4. Výživa ve stáří 5. Poruchy příjmu potravy – obezita, mentální anorexie a mentální bulimie 6. Alternativní výživové směry, nemocniční dietní systém 7. Výživa nemocných, specifika výživy v resuscitační a intenzívní péči, parenterální výživa.
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Dieta na podporu hojení ran : lékař vám vaří. 1. vyd. Praha: Forsapi. 190 s. ISBN 9788087250211. 2012. info
  • GROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. 1. vydání. Praha: Forsapi. 167 stran. ISBN 9788087250112. 2011. info
  • KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi. 57 s. ISBN 9788087250129. 2011. info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada. 542 s. ISBN 9788024728445. 2009. info
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada. 237 s. ISBN 9788024718682. 2007. info
  • KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Vyd. 1. Praha: Krigl. 113 s. ISBN 8086912086. 2005. info
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H. 434 stran. ISBN 8086022935. 2003. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
písemný test s rozpravou
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2013, podzim 2014, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.