MNEV081p Ekonomika výživy - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2021
Rozsah
1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: k.
Vyučováno částečně online.
Vyučující
prof. Ing. František Buňka, Ph.D. (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
prof. Ing. František Buňka, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 5. 3. 8:00–11:50 A21/107, Pá 19. 3. 8:00–11:50 A21/107, Pá 9. 4. 8:00–11:50 A21/107, Pá 23. 4. 8:00–11:50 A21/107, Pá 14. 5. 8:00–11:50 A21/107
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámení se se všemi aspekty vlivu ekonomiky a na výživu.
Výstupy z učení
Po absolvování tohoto předmětu bude schopen student porozumět a vysvětlit ekonomické aspekty výživy člověka. Studenti si osvojí metodiku nutričního a nutričně ekonomického hodnocení potravin a pokrmů, včetně ovládání výpočetních prostředků sloužících k tomuto účelu. Ze stavu spotřeby potravin posluchači vyvodí závěry o úrovni výživy obyvatelstva ČR, o jejich kladech a záporech a o opatřeních vedoucích k nápravě negativ.
Osnova
  • Stav úrovně výživy obyvatel ČR ve vztahu ke spotřebě potravin. Plánování výživy kolektivů i jednotlivců. Problematika režijních nákladů ve společném stravování. Metodika nutričního a nutričně ekonomického hodnocení potravin a pokrmů. Vznik nutričních a hmotnostních ztrát při skladování a technologickém zpracování potravin. Determinanty výživové politiky na úrovni jednotlivce i státu a podrobí hlubší analýze spotřebu produkci na území České republiky. Posluchači jsou dále seznamováni se základními znalostmi z oblasti režijních nákladů ve společném stravování a jejich minimalizace. Závěrečná přednáška bude věnována stavu a vývoji trhu s potravinami.
Literatura
    doporučená literatura
  • Náhradní obsah: BUŇKA, F., NOVÁK, V., KADIDLOVÁ, H. Ekonomika výživy a výživová politika I a II. 1. vyd. Zlín: UTB, 2006. ISBN 80-7318-429-X, ISBN 80-7318-451-6.
    neurčeno
  • Encyclopedia of human nutrition. Edited by Benjamin Caballero - Lindsay Allen - Andrew Prentice. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier. xxxviii, 5. ISBN 0121501116. 2005. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
kolokvium Kolokvium po absolvování přednášek. K získání zápočtu je nutná účast na 90% vyučovacích hodin, aktivní účast na výuce i diskusi.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.