MNKV0721p Komunitní výživa a nutriční péče u vybraných skupin obyvatel - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2023
Rozsah
1/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
Mgr. Jana Fialová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Bc. Vojtěch Janíček (přednášející)
Mgr. Růžena Manišová (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martina Nevrlá, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Jitka Pokorná (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
MUDr. Miroslava Zavřelová (přednášející)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 11:00–12:40 C15/308; a Út 26. 9. 17:00–18:40 A21/108, Út 10. 10. 17:00–18:40 A21/108, Út 24. 10. 17:00–18:40 A21/108, Út 7. 11. 17:00–18:40 A21/108, Út 21. 11. 17:00–18:40 A21/108, Út 5. 12. 17:00–18:40 A21/108, Út 19. 12. 17:00–18:40 A21/108
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat znalosti pro schopnosti edukace příslušníků jednotlivých komunit v oblasti léčebné výživy i neléčebné výživy, analýza a vyhodnocení rizika plynoucího z nesprávné výživy a provádění opatření k postupnému zlepšování výživového stavu sledované komunity jako součást problematiky veřejného zdraví. Součástí předmětu je i problematika závislostí v práci nutričního terapeuta.
Výstupy z učení
Na konci tohoto kurzu bude student schopen se orientovat na podporu a ochranu zdraví, prevenci, rehabilitaci, včetně ohledu na životní prostředí při poskytování zdravotních služeb, analyzovat a řešit nutriční problémy komunity a vytvářet edukační materiály a intervenční projekty pro jejich řešení.
Osnova
  • Výživa během životního cyklu. Podpora kojení, programy. Výživa těhotných a kojících žen, programy intervencí. Výživa novorozence, kojence, batolete, dětí a adolescentů dětí, programy intervencí. Výživa seniorů, požadavky na nutriční péči, programy intervencí. Alternativní způsoby stravování. Kulturní a sociální aspekty výživy. Hodnocení potřeb populace pro komunitní intervence. Metody hodnocení výživové spotřeby. Databáze složení potravin. Výživa v ohrožujících situacích. Programy potravinové pomoci. Role mezinárodních organizací v humanitární a potravinové pomoci. Design komunitní výživové intervence, cíle, metody, indikátory. Monitoring a evaluace komunitní výživové intervence. Management komunitní intervence. Získávání zdrojů pro komunitní intervence. Prevence chronických neinfekčních nemocí hromadného výskytu. Problematika komunitní výživy u kulturně odlišných skupin. Podpora zdraví a zdravotní politika. Národní strategie zdraví. Definice potravinové a výživové politiky. Spotřeba potravin v ekonomických a politických souvislostech. Potravinový koš. Potřeba potravin pro jednotlivé skupiny obyvatelstva. Zabezpečení potravinami. Ekonomické nástroje výživové politiky. Odpovědnost za jednotlivé části výživové politiky. Úloha jednotlivých státních a komunitních sektorů ve výživové politice. Sociální aspekty výživové politiky. Výživová politika a její úloha v podpoře zdraví populace. Výživová politika WHO a zemí EU. Implementace výživové politiky. Monitoring a evaluace účinnosti výživové politiky. Codex alimentarius. EU a právní normy v oblasti výživy a potravin. problematika závislostí - přehled návykových látek a jejich vlastností, zdravotní a právní aspekty související se zneužíváním návykových látek.
Literatura
    povinná literatura
  • vyhláška 410/2005 Sb.
  • European Food and Nutrition Action Plan 2015–2020,Regional Committee for Europe,Copenhagen, Denmark, 15–18 September 2014 24 June
    doporučená literatura
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt. xii, 802. ISBN 9780544520585. 2017. info
  • Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice G. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders. xix, 1227. ISBN 9781437722338. 2012. info
  • Life cycle nutrition : an evidence-based approach. Edited by Sari Edelstein - Judith Sharlin. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers. xxv, 532. ISBN 9780763738105. 2009. info
  • MUŽÍK, Vladislav, Martin FOREJT, Halina MATĚJOVÁ, Leona MUŽÍKOVÁ, Eva GOTTVALDOVÁ, Karolína HLAVATÁ, Alexandra KOŠŤÁLOVÁ, Lenka KUBRICHTOVÁ, Hana SOVINOVÁ a Leona ŠKALOUDOVÁ. Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole. 1. vyd. Brno: Paido. 152 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 978-80-7315-156-0. 2007. info
    neurčeno
  • KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe. ISBN 978-80-7496-328-5. 2017. info
  • KUKLA, Lubomír. Sociální a preventivní pediatrie v současném pojetí. 1. vydání. Praha: Grada Publishing. xxiii, 432. ISBN 9788024738741. 2016. info
  • Zdraví 2020 : národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví České republiky ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem. [106] s. ISBN 9788085047479. 2014. info
  • Zdraví 2020 : osnova evropské zdravotní politiky pro 21. století. Translated by Jan Holčík - Karel Zástěra. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví České republiky ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem. 182 s. ISBN 9788085047486. 2014. info
  • JAROŠOVÁ, Darja. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Vyd. 1. Praha: Grada. 99 s. ISBN 9788024721507. 2007. info
  • NIX, Staci. Williams' basic nutrition and diet therapy. 12th ed. St. Louis: Elsevier Mosby. xxii, 454. ISBN 0323026028. 2005. info
  • Zdraví 21 : výklad základních pojmů, úvod do evropské zdravotní stragegie : zdraví pro všechny v 21. století. Edited by Jan Holčík. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví. 160 s. ISBN 8085047330. 2004. info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana a Jindřich FIALA. Dietary guidelines in the Czech Republic. 1. vyd. Brno: MU LF. 247 s. Acta Facultatis Medicae Universitas Masarykianae. ISBN 80-210-1956-5. 1998. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav. 140 s. ISBN 8070711086. 1998. info
  • OSHAUG, Arne. Plánování a management práce v komunitní výživě : manuál pro pracovníky v komunitní výživě : Targets for health for all (Orig.). Translated by Zuzana Brázdová - Dagmar Schneiderová. [1. vyd.]. [S.l.]: [s.n.]. 85 s. 1992. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
písemný test, závěrečný skupinový projekt 80% účast na přednáškách a cvičeních, absence budou tolerovány v případě návštěvy lékaře - je třeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře.
Informace učitele
rozpis výuky podzim 2020 6.10.Dietní stravovaní v systému školního stravování Mgr. Krobot 13.10. Komunitní výživa – úvod MVDr. Matějová 20.10. 17.00 Závislosti-drogy MUDr. Zavřelová 27.10. 17.00 Sociální marketing Mgr. Janíček 3.11 17.00 Hygiena dětí a dorostu Dr. Mužíková 10.11. 17.00 Hygiena dětí a dorostu Dr. Mužíková 17. 11. SVÁTEK 24.11. Škola podporující zdraví, Mgr. Fialová 1.12. Podpora kojení, programy Mgr. Pokorná 8.12. 17.00 Výživa dětí a projekty Dr. Mužíková ( Mgr. Malinowská) 15.12. Projektové řízení- Mgr. Bočková 5.1. Těhotné a kojící + projekty Mgr. Nevrlá 12.1. Brno-zdravé město Mgr. Draholová 19.1. Projekt – Když čteš…- označování potravin Mgr. Nevrlá
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2023/MNKV0721p