MNKV0721p Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2012
Rozsah
1/0. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 11:00–12:40 A21/112
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu bude student schopen analyzovat a řešit nutriční problém komunity.
Osnova
  • Výživa během životního cyklu Podpora kojení, programy Výživa těhotných a kojících žen, programy intervencí Výživa dětí, programy intervencí Výživa seniorů, programy intervencí Výživa a fyzická aktivita Kulturní a sociální aspekty výživy Hodnocení potřeb populace pro komunitní intervence Metody hodnocení výživové spotřeby Databáze složení potravin Výživa v ohrožujících situacích Programy potravinové pomoci Role mezinárodních organizací v humanitární a potravinové pomoci Design komunitní výživové intervence, cíle, metody, indikátory Monitoring a evaluace komunitní výživové intervence Management komunitní intervence Získávání zdrojů pro komunitní intervence Prevence chronických neinfekčních nemocí hromadného výskytu Problematika komunitní výživy u kulturně odlišných skupin Definice potravinové a výživové politiky. Spotřeba potravin v ekonomických a politických souvislostech. Potravinový koš. Potřeba potravin pro jednotlivé skupiny obyvatelstva. Zabezpečení potravinami. Ekonomické nástroje výživové politiky. Odpovědnost za jednotlivé části výživové politiky. Úloha jednotlivých státních a komunitních sektorů ve výživové politice. ociální aspekty výživové politiky. Výživová politika a její úloha v podpoře zdraví populace. Výživová politika WHO a zemí EU. Implementace výživové politiky. Monitoring a evaluace účinnosti výživové politiky. Codex alimentarius. EU a právní normy v oblasti výživy a potravin.
Literatura
  • Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice G. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders. xix, 1227. ISBN 9781437722338. 2012. info
  • JAROŠOVÁ, Darja. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Vyd. 1. Praha: Grada. 99 s. ISBN 9788024721507. 2007. info
  • MUŽÍK, Vladislav, Martin FOREJT, Halina MATĚJOVÁ, Leona MUŽÍKOVÁ, Eva GOTTVALDOVÁ, Karolína HLAVATÁ, Alexandra KOŠŤÁLOVÁ, Lenka KUBRICHTOVÁ, Hana SOVINOVÁ a Leona ŠKALOUDOVÁ. Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole. 1. vyd. Brno: Paido. 152 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 978-80-7315-156-0. 2007. info
  • NIX, Staci. Williams' basic nutrition and diet therapy. 12th ed. St. Louis: Elsevier Mosby. xxii, 454. ISBN 0323026028. 2005. info
  • Zdraví 21 : výklad základních pojmů, úvod do evropské zdravotní stragegie : zdraví pro všechny v 21. století. Edited by Jan Holčík. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví. 160 s. ISBN 8085047330. 2004. info
  • Zdraví 21. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR. 124 s. ISBN 8085047993. 2003. info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana a Jindřich FIALA. Dietary guidelines in the Czech Republic. 1. vyd. Brno: MU LF. 247 s. Acta Facultatis Medicae Universitas Masarykianae. ISBN 80-210-1956-5. 1998. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav. 140 s. ISBN 8070711086. 1998. info
  • OSHAUG, Arne. Plánování a management práce v komunitní výživě : manuál pro pracovníky v komunitní výživě : Targets for health for all (Orig.). Translated by Zuzana Brázdová - Dagmar Schneiderová. [1. vyd.]. [S.l.]: [s.n.]. 85 s. 1992. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
písemný test, závěrečný skupinový projekt
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2010, podzim 2011, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.