LF:MNVG101p Výživa v gastroenterologii-p - Informace o předmětu
MNVG101p Výživa v gastroenterologii - přednáška
Lékařská fakultajaro 2024
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno prezenčně. - Vyučující
- MUDr. Martin Harazim, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Radek Kroupa, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- doc. MUDr. Radek Kroupa, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Interní gastroenterologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta (80,00 %), Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta (20,00 %) - Rozvrh
- Út 20. 2. 15:00–17:00 A21/112, Út 27. 2. 15:00–17:00 A21/112, Út 5. 3. 15:00–17:00 A21/112, Út 12. 3. 15:00–17:00 A21/112, Út 19. 3. 15:00–17:00 A21/112, Út 26. 3. 15:00–17:00 A21/112, Út 2. 4. 15:00–17:00 A21/112, Út 9. 4. 15:00–17:00 A21/112, Út 16. 4. 15:00–17:00 A21/112, Út 23. 4. 15:00–17:00 A21/112, Út 30. 4. 15:00–17:00 A21/112, Út 7. 5. 15:00–17:00 A21/112, Út 14. 5. 15:00–17:00 A21/112, Út 21. 5. 15:00–17:00 A21/112, Út 28. 5. 15:00–17:00 A21/112
- Předpoklady
- MNCH0821p Chirurgie II - př. && MNAF081p Aplikovaná farmakologie-p
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Výživa dospělých a dětí (program LF, N-VDD)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je prohloubení znalostí ve specializovaných nutriční postupech v gastroenterologii a při onemocnění slinivky břišní, vychází se z etiologie, klinického obrazu, diagnostiky, průběhu onemocnění, léčebných možností. Součástí předmětu bude i problematika potravinových alergií a intolerancí.
- Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu student bude schopen stanovit individuální nutriční postupy a opatření u jednotlivých onemocnění,zásady dietních opatření při léčbě a prevenci,výběr potravin,doporučené technologické postupy,perorální příjem nebo enterální výživu.
- Osnova
- 1.Fyziologické, metabolické a nutriční aspekty chorob trávicího ústrojí 2.Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace a prevence onemocnění trávicího traktu 3.Specializované nutriční postupy při střevních vývodech a po operaci střev Indikace provedení střevního vývodu - nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy. Idiopatické léčebné možnosti, komplikace. Zásady diety při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě. 4.Specializovaný nutriční postup při onemocnění slinivky břišní Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety. 5.Specializované nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění. Dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů. 6.Definice potravinové alergie. Definice potravinové intolerance. Charakteristika a léčebné možnosti. Výživa jako způsob potlačení symptomů či významná součást léčby. Rizika plynoucí z vyloučení skupiny potravin z jídelníčku bez prokázání diagnózy lékařem.
- Literatura
- doporučená literatura
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media. 422 stran. ISBN 9788088129035. 2016. info
- Vnitřní lékařství. Edited by Miroslav Souček. Vyd. 1. Praha: Grada Publishing. xliv, 805. ISBN 9788021054189. 2011. info
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada. 381 s. ISBN 9788024722566. 2008. info
- KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Onemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku. 1. vyd. Praha: Forsapi. 109 s. ISBN 9788090382077. 2008. info
- SKŘIČKA, Tomáš, Pavel KOHOUT a Marieta BALÍKOVÁ. Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev. 1. vyd. Praha: Forsapi. 68 s. ISBN 9788090382060. 2007. info
- KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. 1. vyd. Praha: Forsapi. 80 s. ISBN 8090382002. 2006. info
- LUKÁŠ, Karel a Tomislav ŠVESTKA. Refluxní choroba jícnu a vředová choroba gastroduodena : diagnostika a léčba v každodenní praxi. 1. vyd. Praha: Triton. 207 s. ISBN 8072543091. 2002. info
- neurčeno
- FUCHS, Martin. Potravinová alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta. 447 stran. ISBN 9788020437570. 2016. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice G. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders. xix, 1227. ISBN 9781437722338. 2012. info
- DÍTĚ, Petr. Farmakoterapie v gastroenterologii. 1. vyd. Praha: Galén. 262 s. ISBN 9788072627042. 2011. info
- KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi. 184. ISBN 9788087250082. 2010. info
- LUKÁŠ, Karel. Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. 1. vyd. Praha: Grada. 288 s. ISBN 8024712830. 2005. info
- KOHOUT, Pavel. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Praha: Maxdorf. 174 s. ISBN 8073450232. 2004. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- ústní zkouška
- Informace učitele
- 100% účast
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2024/MNVG101p