MPKV0831 Clinical Nutrition and Dietology I

Faculty of Medicine
Spring 2011
Extent and Intensity
1/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
doc. MUDr. Vladimíra Malinovská, CSc. (lecturer)
Guaranteed by
doc. MUDr. Vladimíra Malinovská, CSc.
Department of Internal Gastroenterology – Joint workplaces with the University Hospital Brno - workplaces of the Bohunice and Mater. Hospital – Faculty of Medicine
Contact Person: doc. MUDr. Vladimíra Malinovská, CSc.
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
  • Health Sciences (programme LF, N-SZ, specialization Teaching Specialization Human Alimentation)
Syllabus (in Czech)
  • 1. Stručné dějiny dietologie
  • 2. Zásady správné výživy. Bazální metabolismus a potřeba energie. Základní složky stravy a jejich rovnováha. Biologická a energetická hodnoty stravy. Výživa plnohodnotná, vyvážená. Preventivní zaměření výživy.
  • 3. Deficitní strava, vegetariánský způsob výživy. Netradiční a alternativní výživa. Úloha vitaminů, hypo a hypervitaminozy.
  • 4. Stravování nemocných hospitalizovaných, v domácím léčení a lázeňském zařízení. Dietní systém, jeho význam a charakteristika.
  • 5. Určování stavu výživy, podvýživa, nadměrná výživa. Metody zjišťování stavu výživy.
  • 6. Minerální látky-makroelementy, mikroelementy a stopové prvky v racionální a léčebné výživě.
  • 7. Význam nutriční anamnézy a její využití v dietoterapii
  • 8. Léčebná výživa při nemocech dutiny ústní, hltanu, jícnu. Vliv výživy na stav chrupu.
  • 9. Výživa při žaludeční dyspepsii, chabý a dráždivý žaludek, výživa při peptickém vředu žaludku a dvanáctníku. Výživové pokyny při dumpingovém syndromu.
  • 10. Průjem - patofyziologie a léčebná výživa
  • 11. Zácpa - patofyziologie a léčebná výživa. Význam vlákniny ve výživě.
  • 12. Zánětlivá střevní onemocnění - Crohnova choroba, ulcerozní kolitida, patofyziologie, léčebná výživa v různých stádiích choroby a při současné malnutrici a malabsorpci.
  • 13. Malabsorpční syndrom - intolerance laktozy, syndrom krátkého střeva, příčiny a léčebná výživa
  • 14. Sprue a bezgluténová dieta
  • 15. Choroby tračníku, kolorektální karcinom, léčebná výživa, prevence
  • 16. Akutní onemocnění jater - akutní hepatitida, patofyziologie, způsob léčebné výživy dle stádia choroby
  • 17. Chronická onemocnění jater, jaterní encefalopatie, selhání jater a léčebná výživa. Transplantace jater a aspekty pro dietetiku.
  • 18. Léčebná výživa při zánětech žlučníku, žlučových cest a při výskytu žlučových kamenů
  • 19. Stravování nemocných při chorobách slinivky břišní, akutní pankreatitida
  • 20. Chronická pankreatitida, příčiny, klinický obraz. Důsledky onemocnění a stav výživy.
Language of instruction
Czech
The course is also listed under the following terms Spring 2000, Spring 2001, Spring 2002, Spring 2003, Spring 2004, Spring 2005, Spring 2006, Spring 2007, Spring 2008, Spring 2009, Spring 2010.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2011/MPKV0831