BVBV0422p Biochemie výživy II-přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2012
Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. RNDr. Jiří Dostál, CSc. (přednášející)
prof. MUDr. Vladimír Palyza, CSc. (přednášející)
RNDr. Hana Paulová, CSc. (přednášející)
Mgr. Jiří Slanina, Ph.D. (přednášející)
prof. RNDr. Eva Táborská, CSc. (přednášející)
doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D. (přednášející)
RNDr. Hana Bochořáková (pomocník)
Ing. Jitka Melounová, Ph.D. (pomocník)
Lenka Nerudová (pomocník)
Ing. Jana Simonová, Ph.D. (pomocník)
PharmDr. Kristýna Šebrlová, Ph.D. (pomocník)
Mgr. Marie Tomandlová, Ph.D. (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Vladimír Palyza, CSc.
Biochemický ústav – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Lenka Nerudová
Dodavatelské pracoviště: Biochemický ústav – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 11:30–12:20 A16/213
Předpoklady
BVLC011p Lék.chemie-předn. && BVBC0221s Biochemie I - sem. && BVBV0321c Biochemie výživy I -cvičení
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po ukončení tohoto kurzu nutriční terapeut má: - mít logický přístup k řešení problémů z biochemického hlediska - rozhodnout o vlivu daného složení a množství stravy na zdravého člověka - rozumět změnám metabolismu u některých onemocnění/poruch - pomoci s návrhem příjmu výživy v různých životních fázích (jako je těhotenství, dětství, střední věk, menopausa, stáří a také např. sportovní aktivity a aktivity volného času, ...) - bojovat proti nadbytečnému příjmu energie dle stravovacích zvyklostí - posoudit dietní „rady“ a dietní „systémy“ populární v některých časopisech - znát hlavní potřeby výživy v prevenci nemocí a v péči o pacienta
Osnova
  • Xenobiochemie a farmakobiochemie. Gastrointestinální hormony. Enzymy gastrointestinálního traktu. Biochemická diagnostika poruch pankreatu. Střevní resorpce, malabsorpce. Maldigesce. Laboratorní diagnostika dysfunkce GIT. Posouzení nutričního stavu organismu. Základní principy enterální a parenterální výživy. Sacharidy, aminokyseliny, bílkoviny a lipidy v enterální a parenterální výživě.
Literatura
  • BRODY, Tom. Nutritional biochemistry. 2nd ed. San Diego: Academic Press, 1999, xix, 1006. ISBN 0121348369. info
Výukové metody
Kurs probíhá formou přednášek
Metody hodnocení
Kurz je ukončen ústní zkouškou.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2011, jaro 2013, jaro 2014.