BVHP051p Hygiena potravin - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2002
Rozsah
1/0/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Jiřina Ježová
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • Obsahová náplň přednášek
  • 1. Obecná hygiena potravin, analýza alimentárních rizik, radiační hygiena potravin
  • 2. Přirozeně se vyskytující toxické a karcinogenní látky, mykotoxiny, biogenní aminy
  • 3. Kontaminanty: toxické prvky, migrace z obalů
  • 4. Toxikanty a karcinogeny vynikající při výrobě potravin
  • 5. Rezidua pesticidů, PCB
  • 6. Rezidua biologicky aktivních látek
  • 7. Aditivní látky v potravinách
  • 8. Kažení potravin působením mikroorganismů
  • 9. Alimentární bakteriální infekce
  • 10. Alimentární bakteriální intoxikace
  • 11. Virová onemocnění alimentárního původu; priony
  • 12. Alimentární parazitární onemocnění
  • 13. Sanitace v potravinářském průmyslu
  • 14. Zajištění zdravotní nezávadnosti potravin pomocí systému HACCP
  • 15. Speciální hygiena rizikových skupin potravin
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.