BPKV031p Výživa v porodní asistenci - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2014
Rozsah
1.5/0/0. 1 kr. Ukončení: k.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Ing. Kateřina Kaderková, MBA
Dodavatelské pracoviště: Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 18. 9. až Čt 20. 11. Čt 8:00–10:30 348A
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výživy člověka. Předmět je zaměřen především na výživu komunitní, která je v práci porodní asistentky nejvíce využívána. Okrajově se předmět zabývá i výživou léčebnou, s kterou se porodní asistentky setkává v nemocniční péči. Předmět je zaměřen nejen na teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti. Absolventi předmětu se budou orientovat v základní problematice výživy všech věkových skupin. Budou schopni kriticky zhodnotit daný výživový problém a adekvátním způsobem vyhodnotit situaci a doporučit vhodná řešení.
Osnova
  • - Sacharidy, tuky, bílkoviny - Vitaminy, minerální látky, - Energetická bilance, potravinová pyramida, 24 h recall - Pitný režim - Výživa kojence do 6 měsíce věku - Výživa dětí od 6 měsíce věku - Výživa v období dospívání - Výživa v dospělosti - Výživa ve stáří - Výživa ženy v prekoncepčním období, v těhotenství a v období laktace - Poruchy příjmu potravy – obezita, mentální anorexie a mentální bulimie - Alternativní výživové směry - Nemocniční dietní systém
Literatura
  • HRONEK, Miloslav a Hana BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012, 151 s. ISBN 9788087250204. info
  • Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 9788025469873. info
  • POKORNÁ, Jitka, Veronika BŘEZKOVÁ a Tomáš PRUŠA. Výživa a léky v těhotenství a při kojení. 1. vyd. Brno: ERA, 2008, 132 s. Zdravá rodina. ISBN 978-80-7366-136-6. info
  • BLATTNÁ, Jarmila. Výživa na začátku 21.století. 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2005, 80 s. info
  • KUDLOVÁ, Eva a Anna MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005, 148 s. ISBN 8024710390. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Výživa těhotných a kojících žen. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2004, 119 s. ISBN 8020410236. info
  • SCHNEIDEROVÁ, Dagmar. Kojení : nejčastější problémy a jejich řešení. 1. vyd. Praha: Grada, 2002, 117 s. ISBN 802470112X. info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana. Výživa těhotných a kojících žen. 1. vyd. Brno: Smrčka, 1999, 40 s. ISBN 80-901427-3-7. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi 2 :výživa. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995, 103 s. ISBN 80-7168-227-6. info
Výukové metody
Výukové metody: - přednáška, videoprojekce, diskuze, práce ve skupině
Metody hodnocení
Hodnocení studentů: - kolokvium – kritické zhodnocení a návrh řešení konkrétní kasuistiky - zápočet – aktivita ve výuce
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021.