DT3MK_VHP Výživa a hygiena potravin

Pedagogická fakulta
podzim 2009
Rozsah
0/0/10. 10. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Garance
doc. MUDr. Marie Havelková, CSc.
Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Miluše Čánská
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 70 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/70, pouze zareg.: 0/70
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s výživou jako jedním z hlavních činitelů ovlivňujících zdraví a vývoj člověka. Studenti získají základní poznatky o zdrojích potravin, jejich využití a metabolizování základních komponentů potravin. Jako studijní předmět poskytuje studentům vědomosti nejen o racionální výživě jako důležitého prvku pro tvorbu zdraví, ale i o nepříznivých event. zdraví poškozujících vlivech z nesprávné výživy. Hygiena se zabývá studiem zákonitostí vztahů mezi člověkem a životními podmínkami, jakož i působením příznivých i nepříznivých vlivů na člověka.
Osnova
  • Potravina, jednotlivé součásti potravy – popis a význam Hlavní zásady správné, racionální výživy Přeměna látek a energie v organizmu člověka Biologická a energetická hodnota potravin Nesnášenlivost (intolerance) potravin, alergie na potraviny Cizorodé látky v potravinách a jejich vliv na organizmus Potraviny pro zvláštní výživu, diferencovaná strava – diety Minimální denní dávka potravin a živin pro člověka, statistické údaje o spotřebě potravin v jednotlivých zemích a kontinentech Základní pravidla hygieny, hygienický plán Druhy hygieny, osobní hygiena Sanitace, sanitační program Ničení choroboplodných zárodků Alimentární onemocnění
Literatura
  • KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa a hubnutí : v otázkách a odpovědích. Online. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005. 125 s. ISBN 8024710501. [citováno 2024-04-23] info
  • KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. Online. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004. 145 s. ISBN 807157757X. [citováno 2024-04-23] info
  • TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika. Online. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004. 32 s. ISBN 8070712430. [citováno 2024-04-23] info
  • KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Online. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004. 136 s. ISBN 8024707365. [citováno 2024-04-23] info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Online. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003. 99 s. ISBN 8072544217. [citováno 2024-04-23] info
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. Online. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. [citováno 2024-04-23] info
  • HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí : co je vlastně zdravá výživa? : podrobně o jednotlivých složkách potravy a o nápojích : co dělat když--? : odpovědi na otázky týkající se výživy vašich dětí. Online. Vyd. 1. Praha: Grada, 2001. 106 s. ISBN 8024701006. [citováno 2024-04-23] info
  • FOŘT, Petr. Zdravá výživa nejen pro ženy. Online. Praha: Pragma, 1999. 394 s. ISBN 8072057227. [citováno 2024-04-23] info
  • KODL, Jiří a Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Online. Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998. 64 s. ISBN 8086153673. [citováno 2024-04-23] info
  • HRUBÝ, Stanislav a Bohumil TUREK. Mikrobiologická problematika ve výživě. Online. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1996. 145 s. ISBN 8070132329. [citováno 2024-04-23] info
  • Nutriční toxikologie. Online. Edited by Bohumil Turek - Milena Černá - Stanislav Hrubý. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994. 123 s. ISBN 80-7013-177-2. [citováno 2024-04-23] info
Metody hodnocení
Předmět bude probíhat formou přednášek a bude ukončen závěrečným testem.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013.