RV2BP_6VC Výživa člověka

Pedagogická fakulta
jaro 2008
Rozsah
0/1/0. 2 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Mgr. Martina Martínková, Ph.D. (cvičící)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Miloslava Marková
Rozvrh
Út 12:30–13:15 učebna 27
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získání základních znalostí z oblasti lidské výživy. Během studia je kladen důraz na pochopení základních výživových doporučení odvozených od fyziologických potřeb lidského organismu.Výživa je pojímána jako významný faktor vnějšího prostředí, který se uplatňuje při vzniku, ale i prevenci onemocnění.
Osnova
  • Okruhy: 1.Význam výživy. Základní složky výživy. 2.Anatomie a fyziologie trávicí soustavy. 3.Energetická bilance. Energetický příjem a výdej. Bazální metabolismus, energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu. 4.Metabolismus základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky). 5.Vitamíny – rozdělení, zdroj, vstřebávání, význam pro organismus, rizikové faktory. 6.Minerální a stopové prvky ve výživě. 7.Regulace vody v těle a pitný režim. 8.Výživová doporučení. Aktuální problematika zdravého způsobu stravování. Výživový stav v ČR. 9.Nadměrný, snížený příjem potravy a jeho vliv na zdravotní stav. Poruchy přijmu potravy. Mentální anorexie, mentální bulimie. Dietování. Nadváha a obezita. 10.Potravinové alergie a dietní režimy u vybraných druhů onemocnění (diabetes mellitus, celiakie, fenylketonurie aj.) 11.Výživa v průběhu ontogenetického vývoje (novorozenec, kojenec, batole, předškolní věk, mladší a starší školní věk, adolescent). 12.Alternativní způsoby stravování. 13.Stravovací zvyklosti ve vybraných evropských a mimoevropských zemích. 14.Aktivizační metody v předmětu Výživa člověka.
Literatura
  • MÁLKOVÁ, I., KRCH, F. D. SOS nadváha – Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha 2001. Portál. 236 s. ISBN 80-7178-521-0
  • HEJDA, S. Kapitoly o výživě. Praha 1985. Avicenum.
  • WOLF, A. a kol. Hygiena výživy. Praha: Avicenum, 1985
  • časopis Výživa
  • TROJAN, S. a kol. Lékařská fyziologie. Praha 1994. Avicenum. 464 s. ISBN 80-7169-036-8
  • KRCH, F. D. a kol. Poruchy příjmu potravy. Praha 1999. Grada. ISBN 80-7169-627-7
  • HRUBÝ, S. Pravda o dietách – o redukční zvláště. Úvaly, Ratio, 1997
  • FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ – JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha 2003. UK Praha. 256 s. ISBN 80-246-0548-1
  • FRAŇKOVÁ, S., ODEHNAL, J., PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha 2000. HZ Editio. 198 s. ISBN 80-86009-32-7
  • FOŘT, Petr. Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu) : doplněno ukázkovými recepty. 2. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 2006, 190 s. ISBN 8086462226. info
  • FOŘT, Petr. Stop dětské obezitě : co vědět, aby nebylo pozdě. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2004, 206 s. ISBN 8024904187. info
  • FOŘT, Petr. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. 1. vyd. Praha: Grada, 2004, 181 s. ISBN 8024710579. info
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
  • FOŘT, Petr. Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti. Vyd. 1. Praha: METRAMEDIA, 2001, 384 s. ISBN 8023858858. info
  • FOŘT, Petr. Zdravá výživa nejen pro ženy. Praha: Pragma, 1999, 394 s. ISBN 8072057227. info
  • PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
  • FOŘT, Petr. Výživa a sport. 1. vyd. Praha: Olympia, 1990, 141 s. ISBN 80-7033-026-0. info
Metody hodnocení
Zakončení kolokviem. Docházka do cvičení je povinná.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2007, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014.