HEN437 Hospodaření v krajině

Fakulta sociálních studií
jaro 2015
Rozsah
2/0. 8 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Zbyněk Ulčák, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.
Katedra environmentálních studií – Fakulta sociálních studií
Kontaktní osoba: Bc. Petra Burišková
Dodavatelské pracoviště: Katedra environmentálních studií – Fakulta sociálních studií
Rozvrh
Út 9:45–11:15 P21
Předpoklady
Součástí výuky je i tématika základů zemědělské produkce (základní pojmy pedologie, výživy rostlin, ad.). Studentům, kteří absolvovali předchozí zemědělské či lesnické studium, bude tato část uznána.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 46 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/46, pouze zareg.: 0/46
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student je schopen popsat environmentální dopad aktivit člověka v krajině se zvláštním zřetelem k zemědělství. V úvodní části jsou objasněny abiotické a biotické prvky agroekosystému, principy jeho fungování. Následuje studium původu, vývoje a diversity zemědělských systémů; hlavní pozornost je věnována zemědělství mírného pásma, jeho produkčním i mimoprodukčním funkcím.
Kurz studujícím umožňuje: analyzovat příčiny zájmových konfliktů ve venkovském prostoru; navrhnout model konfrontace industriálního zemědělství s existujícími a navrhovanými alternativami
Student identifikuje příčiny a důsledky modernizace zemědělství ve 20. století včetně fungování principů WTO a zemědělské politiky EU a jejich environmentálních a sociálních důsledků. Je schopen navrhnout model konfrontace industriálního zemědělství s existujícími a navrhovanými alternativami.
Osnova
  • Půda a výživa rostlin – základní půdotvorné procesy. Organická hmota v půdě. Hnojiva statková a umělá, vliv na životní prostředí.
  • Agroekosystém – Vznik a šíření zemědělství – přehled současných teorií, energie a zemědělství. osevní postupy.
  • Současné světové zemědělství – industriální hospodaření v rozvinutých zemích, zemědělství Zelené revoluce, “zapomenuté zemědělství.
  • Udržitelné hospodaření v krajině - charakteristika, možnosti hodnocení udržitelnosti. Teorie udržitelného hospodaření, „maximum sustainable yield“.
  • Ekologické zemědělství I - principy, historie, standardy IFOAM.
  • Ekologické zemědělství II – příklady používaných postupů.
  • Ekologické zemědělství III - mimoprodukční – ekologické, ekonomické a sociální aspekty.
  • Ekologické zemědělství IV - přímé vztahy mezi zemědělci a spotřebiteli.
  • Zemědělství a krajina – láska ke krajině a/nebo boj proti divočině?
  • Venkov a zemědělství ve 21. století: současná venkovská krajina, současná zemědělská politika.
  • Exkurze
Literatura
    povinná literatura
  • URBAN, Jiří a Bořivoj ŠARAPATKA. Ekologické zemědělství :učebnice pro školy i praxi. 1. vyd. Praha: Ministerstvo životního prostředí ČR. 280 s. ISBN 80-7212-274-6. 2003. info
    doporučená literatura
  • The politics of land and food scarcity. Edited by Paolo De Castro. New York: Routledge. xiv, 154. ISBN 9780203084137. 2013. info
  • HUB, Pavel. Neber zvíře do úst, aneb, Podala snad Eva Adamovi jelito? : rozhovory o utrpení zvířat v systému živočišné výroby s dopadem na člověka, společnost a přírodu. V Tribunu EU vyd. 1. Brno: Tribun EU. 409 s. ISBN 9788026302155. 2012. info
  • CAROLAN, Michael S. The sociology of food and agriculture. New York: Routledge. xii, 317. ISBN 9780415698511. 2012. info
  • ESTABROOK, Barry. Tomatoland : how modern industrial agriculture destroyed our most alluring fruit. Kansas City, MO: Andrews McMeel Pub. xxi, 233. ISBN 9781449423452. 2012. info
  • NESTLE, Marion a Malden C. NESHEIM. Why calories count : from science to politics. Berkeley: University of California Press. 288 p. ISBN 9780520262881. 2012. info
  • WALDAU, Paul. Animal rights : what everyone needs to know. New York, N.Y.: Oxford University Press. [xvii], 23. ISBN 9780199739974. 2011. info
  • SAGE, Colin. Environment and food. New York: Routledge. xv, 320. ISBN 9780415363129. 2011. info
  • GRUEN, Lori. Ethics and animals : an introduction. New York: Cambridge University Press. xvi, 233. ISBN 9780521717731. 2011. info
  • WIRZBA, Norman. Food and faith : a theology of eating. New York: Cambridge University Press. xix, 244. ISBN 9780521195508. 2011. info
  • GREENBERG, Paul. Four fish : the future of the last wild food. New York: Penguin Press. 284 p. ISBN 9781594202568. 2010. info
  • STEEL, Carolyn. Hungry city : how food shapes our lives. London: Vintage Books. xiii, 383. ISBN 9780099531685. 2009. info
  • DAVIS, Ellen F. Scripture, culture, and agriculture : an Agrarian reading of the Bible. New York: Cambridge University Press. xvii, 234. ISBN 9780521732239. 2009. URL info
  • WRIGHT, Julia. Sustainable agriculture and food security in an era of oil scarcity : lessons from Cuba. Sterling, VA: Earthscan. xvi, 261. ISBN 9780415507349. 2009. URL info
  • Ethical traceability and communicating food. Edited by Christian Coff. [Berlin?]: Springer. xxvi, 318. ISBN 9781402085239. 2008. URL info
  • ŠARAPATKA, Bořivoj a Urs NIGGLI. Zemědělství a krajina : cesty k vzájemnému souladu. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. 271 s. ISBN 9788024418858. 2008. info
  • Food biotechnology in ethical perspective. Edited by Paul B. Thompson. 2nd ed. Dordrecht: Springer. ix, 340. ISBN 9789048174461. 2007. URL info
  • The SAGE handbook of environment and society. Edited by Jules N. Pretty. 1st pub. Los Angeles, Calif.: SAGE Publications. xiii, 626. ISBN 9781412918435. 2007. info
  • The Earthscan reader in sustainable agriculture. Edited by Jules N. Pretty. Sterling, VA: Earthscan. xxii, 405. ISBN 1844072363. 2005. URL info
  • KORTHALS, Michiel. Before dinner : philosophy and ethics of food. Translated by Frans Kooymans. Dordrecht, Netherlands: Springer ;. xiii, 213. ISBN 1402029926. 2004. info
  • PRETTY, Jules. Agri-culture :reconnecting people, land and nature. 1st pub. London: Earthscan Publications. xvi, 261 s. ISBN 1-85383-925-6. 2002. info
  • JANDÁK, Jiří, Alois PRAX a Eduard POKORNÝ. Půdoznalství. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. 140 s. ISBN 8071575593. 2001. info
  • LAPKA, Miloslav a Miroslav GOTTLIEB. Rolník a krajina :kapitoly ze života soukromých rolníků. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství. 166 s. ISBN 80-85850-83-4. 2000. info
  • PRAX, Alois, Jiří JANDÁK a Eduard POKORNÝ. Půdoznalství. 1. vyd. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. 153 s. ISBN 8071571458. 1999. info
  • HENDERSON, Elizabeth a Robyn VAN EN. Sharing the harvest : a guide to community supported agriculture. Edited by Joan Dye Gussow. 1st print. Vermont: Chelsea Green Publishing Company. xvi, 254. ISBN 1890132232. 1999. info
  • PRETTY, Jules. The living land :agriculture, food and community regeneration in rural Europe. 1st pub. London: Earthscan Publications. xii, 324 s. ISBN 1-85383-516-1. 1998. info
  • BARTÁK, Miroslav, František KOCOUREK a Vladimír VRABEC. Obecná agroekologie. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická universita. 134 s. ISBN 80-7078-354-0. 1996. info
  • BARTÁK, Miroslav, Bořivoj ŠARAPATKA a František KOCOUREK. Speciální agroekologie. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická universita. 179 s. ISBN 80-7078-353-2. 1996. info
  • CHAZANOV, Anatolij Michajlovič. Nomads and the outside world. Edited by Ernest André Gellner, Translated by Julia Crookenden. 2nd ed. Wisconsin: University of Wisconsin Press. lix, 382. ISBN 0299142841. 1994. info
  • HODDER, Ian. The domestication of Europe : structure and contingency in neolithic societies. Cambridge, Mass., USA: B. Blackwell. x, 331. ISBN 0631177698. 1990. info
    neurčeno
  • JELÍNEK, Petr a Lubor KYSUČAN. Venkov a krajina : evropská krajina mezi venkovem a městem, mezi antikou a novověkem. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita. 131 stran. ISBN 9788021071278. 2014. URL info
Výukové metody
Předmět je postaven na přednáškách a individuální práci se studijními zdroji. Studenti na základě jejich studia vypracovávají závěrečný esej. Tři průběžné testy. Týmová práce na projektu - Prezentace projektu, Zpracování případových studií.
Metody hodnocení
Předmět je zakončen zkouškou. Bodově jsou hodnoceny tři průběžné testy a zavěrečný esej. Literatura pro průbězné studium bude umístěna v sekci "Studijní materiály" na IS. Součástí hodnocení je Týmová práce na projektu - Prezentace projektu, Zpracování případových studií. Přesné podmínky bodového hodnocení - součtu testů testů a záverečného eseje bude uveřejněna na IS v sekci "Studijní materiály".
Informace učitele


Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020.