BAVY031c Výživa v porodní asistenci - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2017
Rozsah
celkem 5. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martina Nevrlá, Ph.D. (přednášející), Mgr. Veronika Suchodolová (zástupce)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Mgr. Sylva Šmídová, Ph.D. (přednášející), Mgr. Veronika Suchodolová (zástupce)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Ing. Kateřina Kaderková, MBA
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výživy člověka. Předmět je zaměřen především na výživu komunitní, která je v práci porodní asistentky nejvíce využívána. Okrajově se předmět zabývá i výživou léčebnou, s kterou se porodní asistentky setkává v nemocniční péči. Předmět je zaměřen nejen na teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti.
Výstupy z učení
Na konci kurzu bude student schopen: - orientovat v základní problematice výživy všech věkových skupin - vysvětlit zásady správné výživy člověka - použít informace při řešení problémů v komunitní výživě - interpretovat a použít znalosti při léčebné výživě - kriticky zhodnotit daný výživový problém a adekvátním způsobem vyhodnotit situaci a doporučit vhodná řešení.
Osnova
  • - Sacharidy, tuky, bílkoviny - Vitaminy, minerální látky, - Energetická bilance, potravinová pyramida, 24 h recall - Pitný režim - Výživa kojence do 6 měsíce věku - Výživa dětí od 6 měsíce věku - Výživa v období dospívání - Výživa v dospělosti - Výživa ve stáří - Výživa ženy v prekoncepčním období, v těhotenství a v období laktace - Poruchy příjmu potravy – obezita, mentální anorexie a mentální bulimie - Alternativní způsoby stravování - Nemocniční dietní systém
Literatura
  • HRONEK, Miloslav a Hana BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012, 151 s. ISBN 9788087250204. info
  • Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 9788025469873. info
  • POKORNÁ, Jitka, Veronika BŘEZKOVÁ a Tomáš PRUŠA. Výživa a léky v těhotenství a při kojení. 1. vyd. Brno: ERA, 2008, 132 s. Zdravá rodina. ISBN 978-80-7366-136-6. info
  • BLATTNÁ, Jarmila. Výživa na začátku 21.století. 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2005, 80 s. info
  • KUDLOVÁ, Eva a Anna MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005, 148 s. ISBN 8024710390. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Výživa těhotných a kojících žen. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2004, 119 s. ISBN 8020410236. info
  • SCHNEIDEROVÁ, Dagmar. Kojení : nejčastější problémy a jejich řešení. 1. vyd. Praha: Grada, 2002, 117 s. ISBN 802470112X. info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana. Výživa těhotných a kojících žen. 1. vyd. Brno: Smrčka, 1999, 40 s. ISBN 80-901427-3-7. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi 3 :prevence nepříznivého působení vlivů obytného prostředí na zdraví. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1996, 112 s. ISBN 80-7168-302-7. info
Výukové metody
Výukové metody: - přednáška, videoprojekce, diskuze, práce ve skupině
Metody hodnocení
Hodnocení studentů: - kolokvium – kritické zhodnocení a návrh řešení konkrétní kazuistiky - zápočet – aktivita ve výuce
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2017/BAVY031c