BVBC0322p Biochemie výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2008
Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
prof. MUDr. Vladimír Palyza, CSc. (přednášející)
Lenka Nerudová (pomocník)
Mgr. Jiří Slanina, Ph.D. (pomocník)
doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D. (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Vladimír Palyza, CSc.
Biochemický ústav – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
VSLC011p Lék.chemie -předn. && VSBC0221s Biochemie I - sem. && BVBC0321c Biochemie výživy I -cvičení
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po ukončení tohoto kurzu nutriční terapeut má: - mít logický přístup k řešení problémů z biochemického hlediska - rozhodnout o vlivu daného složení a množství stravy na zdravého člověka - rozumět změnám metabolismu u některých onemocnění/poruch - pomoci s návrhem příjmu výživy v různých životních fázích (jako je těhotenství, dětství, střední věk, menopausa, stáří a také např. sportovní aktivity a aktivity volného času, ...) - bojovat proti nadbytečnému příjmu energie dle stravovacích zvyklostí - posoudit dietní „rady“ a dietní „systémy“ populární v některých časopisech - znát hlavní potřeby výživy v prevenci nemocí a v péči o pacienta
Osnova
  • Xenobiochemie a farmakobiochemie. Gastrointestinální hormony. Enzymy gastrointestinálního traktu. Biochemická diagnostika poruch pankreatu. Střevní resorpce, malabsorpce. Maldigesce. Laboratorní diagnostika dysfunkce GIT. Posouzení nutričního stavu organismu. Základní principy enterální a parenterální výživy. Sacharidy, aminokyseliny, bílkoviny a lipidy v enterální a parenterální výživě.
Literatura
  • BRODY, Tom. Nutritional biochemistry. 2nd ed. San Diego: Academic Press, 1999, xix, 1006. ISBN 0121348369. info
Metody hodnocení
Kurz probíhá formou přednášek. Kurz je ukončen ústní zkouškou.
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010.