MNHV0822p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2015
Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 14:20–16:00 A21/108
Předpoklady
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování aplikované mikrobiologie student získá orientaci v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit – vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy, koření, mikrobiologii obalů, dokáže zhodnotit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin. Bude schopen použít vědecké informace v systému HACCP. Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a znát legislativu
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků Mikrobiologie poživatin rostlinného původu Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů Mikrobiologie masa a masných výrobků Mikrobiologie sušených poživatin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
Záložky
https://is.muni.cz/ln/tag/LF:MNHV0822p!
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
ústní zkouška
Navazující předměty
Informace učitele
100% účast
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.