DÍTĚ, Petr, Hana NECHUTOVÁ, Pavel SVOBODA, Bohuslav KIANIČKA, Pavel KLVAŇA, Tomáš KUPKA a Arnošt MARTÍNEK. Rabeprazol - blokátor protonové pumpy 2. generace. Interní medicína pro praxi. Olomouc: Solen, 2013, roč. 15, č. 5, s. 179-183. ISSN 1212-7299.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rabeprazol - blokátor protonové pumpy 2. generace
Název česky Rabeprazol - blokátor protonové pumpy 2. generace
Název anglicky Rabeprazole: A second-generation proton pump inhibitor
Autoři DÍTĚ, Petr (203 Česká republika), Hana NECHUTOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Pavel SVOBODA (203 Česká republika), Bohuslav KIANIČKA (203 Česká republika, domácí), Pavel KLVAŇA (203 Česká republika), Tomáš KUPKA (203 Česká republika) a Arnošt MARTÍNEK (203 Česká republika).
Vydání Interní medicína pro praxi, Olomouc, Solen, 2013, 1212-7299.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00070893
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky blokátor protonové pumpy; gastroezofageální reflux; vředová nemoc; rabeprazol
Klíčová slova anglicky Gastroesophageal reflux; Proton pump inhibitor; Rabeprazole; Ulcer disease
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 9. 1. 2014 14:50.
Anotace
Zavedení blokátorů protonové pumpy v osmdesátých letech minulého století v léčbě chorob, souhrnně označených jako onemocnění asociovaná s žaludeční kyselinou chlorovodíkovou, se stalo zásadním přelomem z pohledu efektivity terapie těchto chorob. V současné době jsou blokátory protonové pumpy děleny na léky 1. generace (omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol) a 2. generace, kam řadíme optický izomer omeprazolu-esomeprazol a rabeprazol. Na českém farmaceutickém trhu je nejmladším zástupcem blokátorů protonové pumpy rabeprazol. Rabeprazol patří, podobně jako ostatní blokátory protonové pumpy, k lékům bezpečným, jeho výhodou oproti lékům tzv. 1. generace je rychlý nástup suprese produkce žaludeční kyseliny a tím i rychlý nástup ovlivnění klinických symptomů. Doba účinné suprese žaludeční kyseliny solné je dlouhá, trvá 14–16 hodin, vedlejší příznaky léčby, jako je bolest hlavy nebo průjem, nejsou četnější než 1,6 %. Klinické studie prokazují velmi dobrou účinnost u osob s GERD, rabeprazol jako součást schématu eradikace H.pylori není lepší než např. použití eradikačního schématu s omeprazolem. Dobrý terapeutický efekt byl popsán v terapii akutních krvácení z vředových lézí, primárně ošetřených endoskopicky, kdy rabeprazol perorálně podaný byl stejně efektivní jako i.v. aplikovaný omeprazol. Vzhledem k odlišnostem metabolizmu rabeprazolu jaterním cytochromem CYP450 oproti jiným blokátorům protonové pumpy má rabeprazol méně lékových interakcí. Rabeprazol je lékem s vysokou terapeutickou účinností u nemocí asociovaných s přítomností žaludeční kyseliny chlorovodíkové.
Anotace anglicky
The introduction in the 1980s of proton pump inhibitors in the treatment of diseases, collectively referred to as gastric acid-related diseases, became a major breakthrough in terms of treatment efficacy for these conditions. Currently, proton pump inhibitors are divided into first-generation drugs (omeprazole, lansoprazole, pantoprazole) and second-generation drugs that include esomeprazole, the optical isomer of omeprazole, and rabeprazole. Rabeprazole is the most recent of the proton pump inhibitors available at the Czech pharmaceutical market. As other proton pump inhibitors, rabeprazole is safe and its advantage, in comparison with first-generation drugs, is a rapid onset of suppression of gastric acid production and, thus, a rapid esions, primarily managed endoscopically, in which rabeprazole administered orally was as effective as omeprazole given intravenously. Due to the differences of rabeprazole metabolism by cytochrome P450 compared to other proton pump inhibitors, there are fewer drug interactions with rabeprazole. Rabeprazole is a drug with a high therapeutic efficacy for diseases related to the presence of gastric hydrochloric acid.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 07:57