Culinaria

RSS

Culinaria je místem se spoustou dobrého jídla a pochoutek. Nahlédněte do mé kuchyně, přečtěte si recepty a třeba i něco zkuste ukuchtit.

Má kuchyně je inspirovaná slunnou Itálií, Jamie Oliverem a časopisem Apetit. Naleznete zde nejen převzaté a odzkoušené recepty, ale i recepty mnou upravené. Nepůjde jen o italskou kuchyni, objeví se zde i jídla česká, francouzská a další, vše doplněné vlastními fotografiemi. Časem přibudou také užitečné tipy a triky pro přípravu chutných jídel.

Bon appétit!

Vlastníci blogu: Mgr. Filip Daněk, 172518, Mgr. Jitka Daňková, 173357
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: Mgr. Filip Daněk, 172518, Mgr. Jitka Daňková, 173357
Právo číst: kdokoliv v Internetu
Právo komentovat: kdokoliv přihlášený v ISu
2. 10.
2010

Kuskus s borůvkami

  • RSS
Zajímavé | 3 | 3
Mgr. Jitka Daňková (CVT FI MU), učo 173357
Dolci
Kuskus s borůvkami – náhled Název: Kuskus s borůvkami
Kategorie: Dolci
Inspirace: recept v časopisu Apetit a borůvky
Náročnost: lehké
Počet porcí: 4
Popis: dezert z kuskusu a borůvek

Hlavní roli v následujícím receptu hrají borůvky, báječná pochoutka, po které získáte modrý úsměv, jazyk a nešikové i modré tričko. Čerstvé borůvky jsou nejlepší, jak se říká, z ruky rovnou do pusy a nebo na palačince, s jogurtem, s cukrem, zmrzlinou... do koláčů i následujícího dezertu by čerstvých bylo škoda, proto používám mražené. Když zapátráte na internetu, zjistíte, že borůvky jsou jednou z tzv. superpotravin, tedy rozhodně se vyplatí mít alespoň jednu krabičku v mrazáku.

Jablečný džus v receptu používám pro to, že nepřebije chuť borůvek, například s pomerančovým džusem by tento recept vážně dělat nešel (osobní zkušenost). Pokud byste kuskus uvařili jen ve vodě, tak by recept ztratil jeden zajímavý chuťový rozměr.

Když jsem poprvé o kuskusu slyšela, myslela jsem, že je to nějaké zrní, divná pšenice či proso. A ona je to přitom normální těstovina, rychle hotová, zajímavá a sytá. Typicky se kuskus používá v Severní Africe, doma je ale také na Sicílii, kde se podává například s rybím ragú.

Poslední sladkou tečkou v receptu je přidání zmrzliny. Ideální by byla smetanová zmrzlina bez další příchutě, která by podtrhla borůvky. Jenže sehnat dobrou nešizenou smetanovou se mi zatím v moravských luzích a hájích nepodařilo. Ani s vanilkovou to není zrovna slavné, většinou je to podivná sytě žlutá hmota, která pravou vanilku neviděla ani omylem. Takže než doplnit recept špatnou zmrzlinou, to raději sáhněte třeba po zakysané smetaně, šlehačce či si jej dejte jen tak.

Borůvky

Nákupní seznam

  • mražené borůvky (120 g i více)
  • 120 g kuskusu
  • 250 ml jablečného džusu
  • čerstvé borůvky a vanilková zmrzlina k podávání

Postup

Do menšího hrnce si nalijte jablečný džus a pomalu jej ohřívejte, pokud je džus hodně kyselý, trochu jej oslaďte. Odměřte si množství kuskusu a přidejte do džusu, pomalu míchejte a zahřívejte.

Kuskus do sebe začne nasávat tekutinu a zvětšovat se, míchejte a zahřívejte do té doby, než se všechna tekutina vstřebá. Ochutnejte, a kdyby byl kuskus ještě tvrdý, tak přilijte džus nebo vodu a chvíli ještě vařte.

Hotový kuskus smíchejte s borůvkami tak, aby byl celý sytě fialový. 2 větší misky či 4 malé vypláchněte studenou vodou a kuskus do nich napěchujte (studená voda potom zajistí, aby šel dezert pěkně vyklopit). Nechte chladnout na lince a pak přesuňte alespoň na 1 hodinu do ledničky.

Před podávání vyklopte dezert na talíře, doplňte kopečkem vanilkové zmrzliny a posypte čerstvými borůvkami.

Dobrou chuť.

Galerie

Kuskus s borůvkami
Pokud máte čerstvé borůvky, posypte jimi dezert.

Kuskus s borůvkami
Kuskus se dá pohodlně vyjídat i rovnou z misky.

Kuskus s borůvkami
Pro jednoho stačí půlka větší misky, i když se to nezdá, tak kuskus je docela sytý.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Spaghetti con olive e pomodorini secchi (7. 3. 2010 23:49) | Bazalková frittata » (16. 10. 2010 21:38)

Zatím žádné komentáře.