Hlavní roli v následujícím receptu hrají borůvky, báječná pochoutka, po které získáte modrý úsměv, jazyk a nešikové i modré tričko. Čerstvé borůvky jsou nejlepší, jak se říká, z ruky rovnou do pusy a nebo na palačince, s jogurtem, s cukrem, zmrzlinou... do koláčů i následujícího dezertu by čerstvých bylo škoda, proto používám mražené. Když zapátráte na internetu, zjistíte, že borůvky jsou jednou z tzv. superpotravin, tedy rozhodně se vyplatí mít alespoň jednu krabičku v mrazáku.
Jablečný džus v receptu používám pro to, že nepřebije chuť borůvek, například s pomerančovým džusem by tento recept vážně dělat nešel (osobní zkušenost). Pokud byste kuskus uvařili jen ve vodě, tak by recept ztratil jeden zajímavý chuťový rozměr.
Když jsem poprvé o kuskusu slyšela, myslela jsem, že je to nějaké zrní, divná pšenice či proso. A ona je to přitom normální těstovina, rychle hotová, zajímavá a sytá. Typicky se kuskus používá v Severní Africe, doma je ale také na Sicílii, kde se podává například s rybím ragú.
Poslední sladkou tečkou v receptu je přidání zmrzliny. Ideální by byla smetanová zmrzlina bez další příchutě, která by podtrhla borůvky. Jenže sehnat dobrou nešizenou smetanovou se mi zatím v moravských luzích a hájích nepodařilo. Ani s vanilkovou to není zrovna slavné, většinou je to podivná sytě žlutá hmota, která pravou vanilku neviděla ani omylem. Takže než doplnit recept špatnou zmrzlinou, to raději sáhněte třeba po zakysané smetaně, šlehačce či si jej dejte jen tak.
|
|