Mascarpone pro mě byl dlouho naprosto neznámý pojem, nevěděla jsem ani, že se z něj dělá můj nejoblíbenější dezert – tiramisu. Ke koupi mě dohnala zvědavost a recept z časopisu Apetit. Pohár je trochu pracnější, ale rozhodně jej zvládne i začátečník, myslím, že si s ním můžete troufnout udělat dojem i na rodiče své drahé polovičky, tak jak jsem to zkusila já.
V receptu hraje svoji roli ovoce – ve většině receptů je nejlepší čerstvé, ale v tomto neuděláte chybu s mraženým. Doporučuju hodně borůvek a malin, k tomu trochu ostružin, a pokud máte mražené višně, tak i ty. Nejlepší je dávat malé drobné ovoce, pokud chcete dát jahody, tak jen velmi málo, mražené jahody nejsou do pohárů moc dobré, dlouho rozmrzají a chuťově nebývají nejlepší.
Spousta lidí (a některé obchody) považuje vanilinový cukr za vanilkový, i když rozdíl (především ve vůni) je velký. V původním receptu je zmíněn právě vanilinový, ale já doporučuji použít vanilkový. Je jedno, jestli bude od Dr. Oetkera, nějaký bio nebo ten od Antonína, hlavně, aby v něm byly černé tečky – tedy opravdová vanilka. Pokud se bojíte tázavých pohledů rodičů (proč jsou tam ty černé tečky?), použijte osvědčený trik babiček: do uzavřené nádoby dejte moučkový cukr a 1 vanilkový lusk. Už zhruba po jednom týdnu bude cukr nádherně vonět. Do receptu potom použijte tento cukr ovoněný vanilkou. Myslím, že do poháru se mletý vanilkový cukr hodí víc – krém je jemnější.
Co se týká kakaa, já mám jasno a kupuju si bio kakao s označením fair trade. To mě pak hřeje nejenom skvělý kakaový nápoj (recept mají na tom papírovém obalu vzadu), ale dobrý pocit. Ostudu si neuděláte ani s obyčejným kakaem (ne Granko), stačí, aby nebylo moc staré.
Nákupní seznam
- kelímek mascarpone (250 g)
- drobné mražené ovoce (nejlépe borůvky, maliny, ostružiny, višně), cca 300–450 g
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru nebo 2-3 lžíce domácího vanilkového cukru
- 1-2 lžíce kakaa
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
Ovoce vytáhněte z mrazničky a nechte povolit (ale ne úplně rozmrznout). Slijte šťávu, ovoce si přendejte do misky a pocukrujte tak 1 lžící cukru.
Mascarpone (nejlépe už chvilku vytažené z ledničky) si rozdělte na poloviny. Jednu polovinu smíchejte s 2 lžícemi moučkového cukru, kakaem a pomerančovou šťávou. Podle chuti můžete přidat cukr (především, když byste měli kyselejší pomeranč), nedávejte ovšem ten vanilkový, v této půlce hraje hlavní roli kakao a cukr jen sekunduje.
Na míchání můžete použít metličku, šlehač nebo jen obyčejnou lžíci, hlavně buďte k mascarpone jemní. Cílem je, aby se s ingrediencemi spojilo v trochu tužší krém. Když budete šlehat či míchat moc, může vám mascarpone zhrudkovatět, jak se to stalo jednou mě.
Druhou polovinu mascarpone smíchejte s citronovou šťávou a vanilkovým cukrem. Cukru dejte nejprve méně a pak přidávejte podle chuti. Do pohárů pak vrstvěte střídavě ovoce, světlý krém, tmavý krém, jako poslední vrstva by mělo skončit opět ovoce. Pohár dejte vychladit do ledničky.
Dobrou chuť.
Galerie

No nejsou nádherné?

Nemusíte mít "vysokou cukrářskou", neuspořádané vrsty jako z obrazu od Picasa se budou vyjímat.