CVT FI

RSS

Novinky, zajímavosti a změny v provozu počítačů, počítačové sítě, prezentační a další techniky na FI MU. Další informace jsou dostupné v Technických informacích na webu fakulty.

Pro hlášení problémů prosím kontaktujte příslušnou sekci CVT FI.

Informace o aktuálních problémech naleznete na stránce o výpadcích.

Vlastníci blogu: FI:unix@fi, FI:CVT FI
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:unix@fi, FI:CVT FI
Právo číst: kdokoliv v Internetu
Právo komentovat: kdokoliv přihlášený v ISu
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16  ... 25 »
22. 10.
2019

Nové AP na FI

Informačně přínosné | 14 | 14
Mgr. Simona Oravecová (abs FI MU), učo 468920
wifi
V rámci modernizácie a zvýšenia kvality WiFi siete na Fakulte informatiky boli zakúpené nové access pointy.

celý příspěvek

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
17. 9.
2019

Nová aplikácia prehľadu miestností

Zajímavé | 10 | 10
Dominik Dubravický, učo 468935
fadmin

S príchodom nového semestra sme pre vás pripravili pohodlnejší spôsob zisťovania obsadenosti počítačových miestností na FI. Doteraz ste si mohli voľné miesto nájsť len pomocou aplikácie Správa zariadení vo Fakultnej administratíve, "esteticky zaujímavým" starým prehľadom miestností cez HTML tabuľky (o ktorom sme pre istotu ani nikomu nehovorili a ani ju nesprístupňovali), alebo zastaralými metódami ako je chodenie. Tomu je koniec. Stav učební sa teraz môžete dozvedieť jedným kliknutím v novej aplikácii (FAdmin → Počítačová síť → Mapy místností), ktorá má nový vzhľad využívajúci SVG:

A to nie je všetko! Pre študentov bez mobilných zariadení a bez prístupu k Internetu sme začali zobrazovať súhrnný prehľad na obrazovom paneli vo vestibule. Nájdete ho pri výťahu na ceste do bufetu a PC haly:

Ak máte monitor s FullHD rozlíšením, tak si prehľadovú aplikáciu môžete zobraziť aj sami: https://fadmin.fi.muni.cz/noauth/room_overview.mpl. (Prístupná bez autentizácie.)

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
16. 8.
2019

Změna v odesílání fakultní pošty

Informačně přínosné | 19 | 23
RNDr. Jan Kasprzak, Ph.D. (CVT FI MU), učo 1885
unix
V červnu 2019 došlo ke změně způsobu, kterým se z fakultních počítačů dostává odchozí elektronická pošta ke svým adresátům. Pro běžné uživatele by tato změna neměla být příliš viditelná, nicméně technické i administrativní pozadí tohoto kroku je zajímavé a stojí za zmínku.

celý příspěvek

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
17. 6.
2019

Kterak pácháme DoS útoky

Zajímavé | 74 | 74
RNDr. Jan Kasprzak, Ph.D. (CVT FI MU), učo 1885
unix
Nedávno se na nás obrátil správce sítě jedné české firmy, která poskytuje připojení k Internetu a webový hosting s tím, že na jeho servery je z naší sítě prováděn DoS útok, tedy útok na odepření služby, například přetěžováním výpočetních zdrojů. Že prý jen během dopoledne jsme v několika cca pětiminutových intervalech vždy navázali do jeho sítě TCP spojení, kterým jsme posílali až dva gigabity za sekundu datového toku. Nemůže jít o běžný provoz, protože spojení bylo navázáno z naší sítě. I dali jsme se do zkoumání problému.

celý příspěvek

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16  ... 25 »