Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
6. 6.
2005

Další zabezpečení údajů evidovaných v IS MU

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky
Informační systém Masarykovy univerzity denně zpracuje a uchová velké množství velmi důležitých údajů v rámci univerzitní administrativy, samotné výuky či vnitrouniverzitní komunikace. Proto je na zabezpečení těchto údajů kladen mimořádně veliký důraz.

Prvního června v odpoledních hodinách byl za plného provozu posílen mechanismus ukládání hlavních dat o další vlasnost, která má za cíl ještě lépe ochránit evidované záznamy jako jsou známky studentů, údaje o předmětech, individuální rozvrhy či třeba e-mailové schránky uživatelů proti náhlé chybě uvnitř jednotlivých zařízení. Cílem této změny bylo vylepšení plně automatizovaného mechanismu obnovy jednotlivých komponent, který je spouštěn po každé chybě při ukládání dat bez nutnosti zásahu správců systému.

V praxi funguje toto opatření takto (stručně): každý údaj, ať už je to známka zapsaná učitelem nebo například příspěvek do celouniverzitní diskuse na aktuální téma, je trvale uložen v systému minimálně na dvou nezávislých místech, tzv. pevných discích, které jsou optimalizovány pro vysokou zátěž a propustnost. V případě, že dojde k poruše v jednom z těchto disků, systém automatické obnovy vyřadí tuto součást z provozu a oznámí, že došlo k poruše. Další část automatické obnovy, která byla právě přidána v těchto dnech, tuto poruchu sama vyhodnotí a údaje umístěné na zbývajícím disku přesune na další tzv. záložní disk. Tím se podstatně zkrátí doba, kdy jsou trvale uložené údaje uchovány dočasně pouze na jednom místě. Celá operace omezení provozu na záložním disku končí přibližně už za dvacetčtyři hodin poté, co došlo k poruše. Právě takovou dobu totiž obvykle trvá, než z evropské centrály dorazí náhradní součást za vadný disk a proběhne její výměna na místě.

Mechanismus ukládání a zálohy dat je samozřejmě značně složitější a neomezuje se pouze na možnosti uvnitř samotného systému. Součástí ukládání dat jsou další počítače a zařízení, které například umožňují údaje evidované v systému automaticky a téměř bezprostředně po vložení přenášet a archivovat mimo centrální budovu tak, aby nedošlo k jejich ztrátě ani v případě požáru či jiné živelné katastrofě.

6. června 2005

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« O studentské předmětové anketě se dočtete v časopisu MUNI.CZ 5/2005 (29. 5. 2005 05:00) | Konference SCO 2005 očima účastníka » (6. 6. 2005 05:00)

Zatím žádné komentáře.