Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
22. 9.
2005

Když počítač opravuje 900 písemek

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky
S prvním týdnem podzimního semestru přicházejí na Masarykově univerzitě v některých předmětech ke slovu tzv. rozřazovací zkoušky. Jedná se o diagnostické testy, které mají zhodnotit úroveň v určité disciplíně, např. pro následné zařazení do seminárních skupin odstupňovaných podle obtížnosti, nebo mají smysl jako prerekvizita pro povolení absolvovat předmět.

Typické je použití v jazykových kurzech. Na fakultě informatiky se letos ke studiu předmětu VB035 Angličtina I přihlásilo více než 900 studentů. Rozřazovací test byl proveden za použití nových e-learningových agend Informačního systému MU. Studenti byli rozděleni do celkem 12 běhů dále dělených dle kapacit počítačových učeben. IS MU pro každého studenta namíchal unikátní zadání a byl nastaven tak, aby k testu měli přístup pouze studenti příslušných skupin, a to pouze v určitém termínu. Obsluha počítačových učeben tedy jen zkontrolovala prezenci, předvedla navigaci k testu vzorovému, kde si student vyzkoušel chování, a dbala, aby studenti při řešení nepoužívali jiné služby počítačové sítě.

Lze předpokládat, že díky jednoduchosti celé administrace bylo reálné, aby zadání obsahovalo 50 otázek, tedy dostatečné množství pro kvalitní test. Opravovat ručně více než 45000 otázek by totiž při papírové podobě testu bylo pro vyučující velmi časově náročné.

Pro příští semestr se v IS MU počítá se zprovozněním další služby týkající se písemných testů nebo zkoušek: skenování, rozpoznávání a opravování odpovědních archů papírových testů. To usnadní administraci zase těm vyučujícím, kteří nemají k dispozici potřebnou kapacitu počítačových učeben.

Agendy jsou součástí budovaného e-learningového systému, který si klade za cíl nejen obohatit proces výuky či podpořit tvorbu a distribuci studijních opor pro distanční studium (obvyklé e-learningové cíle na jiných školách), ale také reagovat na složité administrativní potřeby velké školy - např. právě v oblasti automatizace ověřování znalostí.

Agenda pro zkoušení u počítače má přímou návaznost na služby tzv. Záznamníku učitele - učitel např. vidí přehledové grafy výsledků testu

22. září 2005

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Informační systém MU výborně obstál při rekordu (22. 9. 2005 00:00) | Výběr sportu studenty MU » (22. 9. 2005 05:42)

Zatím žádné komentáře.