Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
9. 11.
2005

Technologie a zkušenosti MU pomáhají při zavádění podnikových IS

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky

Masarykova univerzita v Brně (MU) je přední českou akademickou institucí v mnoha oblastech vzdělávání, výzkumu a vývoje. Jednou z aktivit, která má na univerzitě dlouholetou tradici je vývoj rozsáhlého informačního systém pro řízení a podporu studia. O zkušenosti z nasazení moderních technologií při usnadnění obvykle zatěžující a nepříjemné administrativy se stále více zajímají odborníci z dalších oblastí, kde informační technologie mohou zásadně pomoci.

Jedním z příkladů je zájem americké společnosti Silicon Graphics (SGI), která dodává high-end systémy pro náročné počítačové výpočty a zpracování rozsáhlých dat. Právě tyto systémy, které se MU rozhodla nasadit ve svých kritických službách pro téměř 40 000 pravidelných uživatelů, jsou schopny díky své unikátní architektuře efektivně obsloužit vysokou zátěž, jež je tvořena současným přístupem tisíců uživatelů k informacím zpracovávaným vždy v reálném čase.

Na své návštěvě na Masarykově univerzitě 8. listopadu tento zájem osobně projevil viceprezident společnosti SGI Philippe Miltin, který v SGI působí zároveň jako General Manager pro oblast EMEA. Během schůzky s děkanem Fakulty informatiky profesorem Jiřím Zlatuškou a zástupci Vývojového týmu Informačního systému (IS MU) se osobně přesvědčil o významu tohoto unikátního a mezinárodně oceněného řešení pro oblast elektronické podpory univerzitní výuky.

Zkušenosti z vývoje IS MU však jsou příkladem nejen pro reformy uvnitř moderní univerzity, které umožní samotná technologie IS MU. Jak Philippe Miltin zdůraznil, systémy SGI nabízí výjimečnou přidanou hodnotu pro databázové systémy v jádrech podnikových informačních systémů z různých oblastí výroby, služeb i statní správy. "Právě podnikové informační systémy jsou nyní hlavním cílem snah společnosti SGI v Evropě a postupně na celém světě", dodal.

Česká republika se proto i díky Masarykově univerzitě postupně mění z pouhého konzumenta technologií na region s velkým potenciálem pro vývoj nových inovativních řešení. To potvrdil také Michal Klimeš, Managing Director SGI pro oblast střední a východní Evropy, který je jedním z iniciátorů prosazení nových technologií v oblasti rozsáhlých podnikových databází a aplikací.

Masarykova univerzita v Brně je přední univerzitou v rámci regionu s pravidelně nejvyšším počtem uchazečů o studium ve velmi širokém spektru studijních oborů. Informační systém MU byl v letošním roce oceněn prestižním mezinárodním oceněním EUNIS Elite Award for Excellence 2005. Více informací o systému IS MU naleznete na adrese http://is.muni.cz/.

Společnost SGI je předním dodavatelem grafických a vysoce výkonných výpočetních systémů. SGI nabízí nejobsáhlejší paletu produktů v odvětví - výkonné grafické pracovní stanice, servery i superpočítače - pro vybraná klíčová odvětví, zahrnující státní správu, veřejné služby, komunikace, výrobu, vědu a výzkum, mediální tvorbu a distribuci. SGI vyvinula a používá již více než pět let ve svých počítačích architekturu ccNUMA a je jednoznačně vedoucím dodavatelem této technologie budoucnosti s tržním podílem více než 90%. Více informací o společnosti SGI naleznete na adrese http://www.sgi.cz/.

 

9. listopadu 2005

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Žádost o ubytovací stipendium v IS MU bez byrokracie (31. 10. 2005 00:00) | Technologie a zkušenosti z Masarykovy univerzity pomáhají při zavádění rozsáhlých podnikových IS » (9. 11. 2005 05:00)

Zatím žádné komentáře.