Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
21. 12.
2005

Modernizace elektrické sítě napájející IS MU

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky
Prosincové nepříznivé počasí ukázalo nejen obyvatelům České republiky, jak důležitá je pro běžný život elektrická energie. Rovněž Informační systém MU, který denně využívají až dvě desítky tisíc osob, vyžaduje pro svůj chod kromě vlastní technické infrastruktury také spolehlivou dodávku elektrické energie. V posledních měsících roku 2005 proto došlo v budově Ústavu výpočetní techniky MU, kde sídlí velká část systému, k rozsáhlé modernizaci zálohované části elektrické sítě.

Cílem této modernizace bylo nahradit dosluhující zařízení jako jsou záložní bateriové zdroje, záložní dieselový generátor elektrického proudu a příslušné rozvaděče a jističe modernějšími, které umožní zvýšit spolehlivost a kvalitu dodávané energie i v případě výpadku v místní elektrické síti. Pokud k takovému výpadku dojde, počítače zajišťující provoz IS MU a další důležitá zařízení ÚVT umožňující například přípojení MU do sítě Internet zůstanou běhěm prvních několika minut napájeny ze záložních bateriových zdrojů. V případě, že se dodávaný proud z vnější elektrické sítě nepodaří dodavateli obnovit ani po několika minutách, dojde k automatickému napojení vnitřní sítě na vlastní malou elektrárnu, která dokáže dodávat potřebný proud i několik dní pomocí výkonného vznětového motoru. Všechny tyto součásti, které se na záložním napájení přímo podílí včetně prvků umožňujících bezvýpadkové přepínaní mezi nimi, byly součástí letošní modernizace.

Dalším důvodem pro modernizaci tohoto rozsahu bylo celkové navýšení výkonu elektrické sítě. Postupný rozvoj IS MU a dalších kritických služeb Ústavu výpočetní techniky stejně jako sousední Fakulty informatiky prakticky vyčerpal kapacitní možnosti elektrické sítě, což si v minulosti vyžádalo řadu nepříjemných provizorních řešení. V novém roce tak bude možné v případě potřeby přidat do systému další výpočetní zdroje pro obsluhu rostoucího počtu uživatelů a nových služeb.

Samotnou realizaci výměny všech komponent komplikovala také skutečnost, že všechny práce musely být provedeny za plného provozu, neboť systém je intenzivně využíván plně nepřetržitě. To znamenalo nutnost dalšího provizorního napajení během nejnutnějších prací, které byly prováděny po tři listopadové víkendy a dokončeny až ve druhé polovině prosince. Drtivou většinu prací tak bylo možné provést bez toho, aniž by byl jakkoliv ovlivněn provoz systému IS MU. Přesto vyladění jednotlivých parametrů elektrické sítě vyžaduje delší čas a případné problémy v síti nelze jednoznačně vyloučit. Výsledkem však bude dlouhodobě stabilní a dostatečně kapacitní infrastruktura, která dále zlepší služby poskytované Informačním systémem.

21. prosince 2005

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Informační systém MU prezentován na konferenci Databázový svět 2005 (21. 12. 2005 05:00) | Informační systém MU má svoji anglickou verzi » (30. 1. 2006 00:00)

Zatím žádné komentáře.