Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
23. 5.
2006

Automatický převod souborů do PDF

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky

V průběhu dubna byla uživatelům IS MU nabídnuta nová vlastnost systému - automatická konverze dokumentů v datovém úložišti (Studijní materiály, Úschovna, ...) do formátu PDF. Tato funkcionalita doplňuje stávající schopnost systému převádět dokumenty ve formátech MS Word, Excel, Powerpoint a dalších do čistě textové podoby pro účely vyhledávání a prohlížení na platformách, pro které původní formáty nejsou vhodné. Nová vlastnost tak dále zvyšuje přístupnost systému z nejrůznějších klientských platforem. Tento formát navíc proti verzi TXT garantuje bezproblémové a věrné zobrazení či tisk. Stačí soubor umístit do příslušného datového úložiště a za určitou dobu "vedle něj" vzniknou ikony dvou dalších formátů: PDF (Portable Document Format) a holý text. Prohlížeč PDF je volně šířený dostupný software.

Tento automatický převod je vlastnost týkající se celého datového úložiště (Dokumenty, Studijní materiály, Archivy závěrečných prací, Úschovna, Můj web, Poskytovny). Výjimku pro konverzi tvoří zdrojový dokument, který je obzvlášť netypický (např. oskenované obrázky), pak se textová verze nevytvoří.

Během roku 2006 bylo v IS MU zatím evidováno 25.000 takto převedených souborů, součet za předchozí roky je přibližně 70.000 souborů, dodatečná konverze uložených dokumentů z předchozích let probíhá.

Služba má návaznost na archiv závěrečných prací. Vytvoření textové verze je jednou z podmínek převzetí elektronické práce - pokud se textová verze správně vytvořila, lze očekávat, že dokument je v natolik standardním formátu, že bude čitelný i za několik let bez ohledu na budoucí formáty dokumentů. A poskytne nejen cenné informace veřejnosti v souladu se zveřejňováním prací dle vysokoškolského zákona, ale přispěje k transparentnosti a zajištění kvality těchto prací, vytváří předpoklady pro odhalování plagiátorství.

24. května 2006

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Nové agendy Poskytovna, Můj web a přístup k záznamům přednášek (28. 4. 2006 05:00) | Letos 97 % přihlášek ke studiu na MU elektronicky » (23. 5. 2006 05:00)

Zatím žádné komentáře.