Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
This blog is written by
PhotographsFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Blog owners: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Right to read: anyone on the Internet, a specific group of users: FI:CVT FI
Right to post comments: a specific group of users: FI:CVT FI
22. 12.
2006

Nová opatření poštovního systému IS MU proti spamu

  • RSS
Not rated yet.
Novinky
Začátkem podzimního semestru (kdy i za normálních okolností IS MU zaznamenává zvýšenou zátěž) byl v Internetu zaznamenán nebývalý nárůst nevyžádané hromadné elektronické pošty (tzv. spamu). Odhaduje se, že mezi zářím a listopadem vzrostl počet těchto nevyžádaných zpráv v Internetu téměř dvojnásobně oproti předchozím měsícům. To je nárůst, který dříve trval okolo jednoho roku. Se zvýšeným množstvím spamu se musí vypořádávat i poštovní systém IS MU. Zvýšené nároky na výpočetní sílu nutnou k filtrování spamu vedly vývojáře ISu k přepracování části poštovního systému.

SMTP server Qmail byl nahrazen serverm Postfix, který umožňuje lépe implementovat antispamová opatření a přesunout část kontrol už do fáze příjmu zprávy v SMTP spojení. Do systému přibyla také antivirová kontrola, realizovaná softwarem ClamAV. Navíc byl celý systém upraven tak, aby filtrování spamu a virů běželo místo na stávajícím poštovním serveru na clusteru počítačů IS MU. Touto masivní paralelizací bylo dosaženo až desetinásobného navýšení výkonu antispamové kontroly.

Poštovní server IS MU nyní přijímá poštu zvenku přímo, bez mezistupně celouniverzitního poštovního serveru. Kromě výše uvedených opatření týkajících se instalace antivirového software, tato změna umožnila implementaci další antispamové techniky - greylistingu. Tato technika funguje na principu dočasného odmítnutí příchozí zprávy z neznámého zdroje s tím, že běžný poštovní server zkusí po chvíli odeslat zprávu znovu. Takto za mírné zdržení části legálních zpráv získáme odvrácení značné části spamu. Statistiky za prvních 10 dní činnosti greylistingu ukázaly, že systém takto odvrátil přes 90 % všech spamů ještě předtím, než se vůbec do systému dostaly. Výměnou za to bylo méně než hodinové zdržení malé části přijímaných zpráv.

22. prosince 2006

Not read yet0 commentspermalink
« Aplikace pro podporu stipendijních programů (22. 12. 2006 00:00) | Všude plno, na ISu rekordně » (22. 12. 2006 05:42)

No comments have been posted yet.