Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
23. 1.
2007

Nový design IS MU

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky
Informační systém Masarykovy univerzity se do určité doby tvářil jen jako strohý nástroj, který nemá víc než sloužit svým uživatelům aplikacemi a rozmanitostí služeb. Na přání uživatelů však v dávné době vznikly tzv. uživatelské designy - designy, které si vytvářeli sami uživatelé a posílali svůj návrh vývojářům. Ti ho dle možností zařadili do nabídky designů uživatelům.

Časem se však ukázalo, že některé z těchto designů neposkytují správné zobrazení všech funkcí a způsobují uživatelům problémy. Od roku 2006 se vývojový tým intenzivně zabývá uživatelskou přítulností IS MU a změnou designu, aby se uživatelům pracovalo s ISem co nejpříjemněji. První změnu designu zaznamenaly neautentizované (veřejné) webové stránky IS MU koncem roku 2006 (viz http://is.muni.cz/) a nyní následovala podstatně složitější změna designu autentizované části IS MU. Tvorba takového designu v rozměrech objemného systému není úplně jednoduchá, protože dnes zohledňuje nemalé množství použitých technologií, jak v aplikační části ISu, tak na straně uživatele (operační systém, prohlížeč), a nové designy tak nahradí zcela původní uživatelské.

V nabídce jsou k dispozici nyní dvě verze designu, které jsou označeny jako základní nebo barevný (žlutý) (příp. bez designu určený pro handicapované studenty, pomalé připojení k Internetu nebo zařízení s omezeným zobrazováním typu PDA):


Obr. 1: Designy nové: základní a barevný

Současně s uvedením nových designů mohly být nabídnuty uživatelům zcela nové aplikace, funkcionality nebo služby. Kromě toho se počítá s dalším rozšiřováním jejch nabídky a to je také jedním z důvodů proč udržovat designy na straně vývojového týmu.

Vlastnosti nových designů:

  • nový způsob přepínání fakult a období,
  • drobečková lišta,
  • vylepšený tisk z prohlížeče,
  • možnost přemístit levý sloupec dolů,
  • možnost zvětšit písmo volbou mezi dvěma velikostmi,
  • možnost umístit Oblíbené záložky dolů na každou stránku ISu,
  • grafické označení odkazu, který se otevře v novém okně.
Zapnout design je možné na stránce Osobní administrativa --> Design

Mezi původními designy byla řada vtipných designů:



Obr. 2: Designy původní: č. 1 ´Masarykova univerzita v Brně´, č. 10 ´Universal design´, č. 6753 ´Design Tux - to pravé pro příznivce Linuxu´, č. 51 ´Tropic design´, č. 6466 ´Zamilovaný´, č. 7067 ´Harry Potter´, č. 12560 Snoopy Design

23. ledna 2007

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Nové aplikace (design, záložky, odhlášení) (21. 1. 2007 00:00) | Tabulkový kalkulátor v poznámkových blocích IS MU » (23. 1. 2007 05:00)

Zatím žádné komentáře.