Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
16. 5.
2007

E-learning: Vkládání matematických výrazů

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning
Na Masarykově univerzitě používají učitelé přírodovědných oborů při elektronické podpoře výuky vkládání speciálních výrazů, například matematických výrazů nebo chemických vzorců. Tyto výrazy využijí kdekoli v elektronických výukových materiálech, například v agendě testových sad otázek, tzv. Odpovědníku (učitel konstruuje otázky a studenti na ně různým způsobem odpovídají.) Odpovědníky pak jsou využity ve výuce, například pro celosemestrální procvičování nebo zkoušení, ale i průzkumy a další interaktivní využití.

Na přání uživatelů byl změněn způsob vyhodnocování obsahu značek pro matematiku. Stávající systém MimeTeX byl nahrazen systémem, který pro generování obrázků s vzorci používá skutečný sázecí systém TeX. Původní řešení neumožňovalo použití plné škály výrazových prostředků pro sazbu matematiky. V novém systému mohou uživatelé používat veškeré konstrukce prostředí AMSLaTeX, tak jak jsou v matematice zvyklí například ze sazby svých článků a skript.

Použití skutečného TeXu také umožnilo zavést i další vylepšení, například renderování obrázků v různých rozlišeních. Zadání písemky pro tisk na tiskárně tak může mít matematické vzorce v rozlišení, které je vhodnější pro tiskárnu, a současně zachovat čitelnost na obrazovce při rozlišení obrazovky. Systém je připraven na použití i v jiném prostředí než je matematika - jde jen o použití vhodného stylu pro daný obor. Pro nový systém byla vytvořena i kontrolní aplikace (Osobní administrativa -> Systém -> TeX2img), ve které uživatel může experimentovat se sazbou vzorců a v případě syntaktické chyby rovnou vidět i textové chybové hlášení systému TeX.

Popis nových možností včetně příkladů a aplikace na ladění obsahu značek lze nalézt v Návodu pro sady otázek k odpovědníkům, vyučující naleznou v IS MU: Osobní administrativa -> Záznamník učitele -> Odpovědníky -> Textový formát otázek.


Obr. 1: Vkládání matematických výrazů

16. května 2007

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Zátěže systému (28. 2. 2007 05:49) | Elportál a centrální podpora e-learningu na MU » (16. 5. 2007 05:00)

Zatím žádné komentáře.