Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
4. 7.
2007

Volba identity v e-learningu

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning
V průběhu posledních týdnů došlo k řadě vylepšení agendy Učitel. Nejvýznamnější z nich je zcela originální možnost ´Volby cizí identity´, která má využití především v e-learningových agendách.

V aplikacích spojených s e-learningem v IS MU má nyní učitel možnost podívat se na vybrané stránky ISu pohledem konkrétního studenta. Tím může ověřit výsledek svých nastavení nebo operace, které provedl. Například, zda se údaje z Poznámkového bloku dostaly správně ke studentovi, zda správně nastavil interaktivní osnovu předmětu nebo parametry odpovídání odpovědníku atp. včetně designu, který má student zvolen.

Volba cizí identity je funkce určená pro učitele. Ten si smí změnit identitu na libovolného ze studentů, kteří v posledních třech letech měli zaregistrovaný učitelův předmět. Avšak učitel "vidí" očima studenta pouze do vybraných aplikací, které související s e-learningem, například vidí studentovy Studijní materiály, Odpovědníky, informace z Poznámkových bloků, statistiku bodů z Poznámkových bloků, Interaktivní osnovu, Správce souborů.

Osobní složky a osobní informace studenta zůstávají nepřístupné, a tak učitel nemá přístup ke studentově poště, soukromým záložkám, známkám z jiných předmětů, do Úschovny atp. Navíc učitel může pod zvolenou identitou pouze prohlížet a číst, a nemůže provádět žádnou operaci měnící data. Proto student nemusí mít obavy, že by učitel za něj skládal test či prováděl jiné úkony.

Na Masarykově univerzitě se používají e-learningové agendy ve výuce jednak pro podporu výuky studijními materiály, samostudium a podobně, ale současně jsou velice rozšířené pro přímé zkoušení u PC, zkoušení skenováním písemek, pro státnicové zkoušky, pro odevzdávání úloh nebo zpracování textu přímo u PC při zkoušce (referátu, práce, úlohy) aj. Proto je potřebné dbát například na správné nastavení režimů zkoušení (jednorázové, od-do, ...) nebo přístupových práv (pro studenty přihlášené na zkoušku). Díky funkci ´Volby cizí identity´ se učitel cítí jistěji a není závislý na kontrole nastavení další osobou, například e-technikem.


Obr. 1: Zvolená cizí identita

Na použití identity upozorňuje na stránce v IS MU výrazný červený pruh se symbolem otisku prstu v záhlaví stránky. Funkce je učitelům k dispozici v IS MU: Osobní administrativa -> Učitel (Záznamník učitele) -> Odpovědníky - Volba cizí identity.

4. července 2007

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Pošta IS MU v distribuovaném úložišti (4. 7. 2007 05:42) | Transfer změn o závěrečné práci podle volby » (20. 7. 2007 00:00)

Zatím žádné komentáře.