Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
This blog is written by
PhotographsFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Blog owners: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Right to read: anyone on the Internet, a specific group of users: FI:CVT FI
Right to post comments: a specific group of users: FI:CVT FI
21. 4.
2008

Proč nepodceňovat bezpečnost

  • RSS
Not rated yet.
Novinky
Na stránkách IS MU byly zřízeny stránky, které se věnují osvětě uživatelů. Vzniká tak postupně seznam bezpečnostních rizik číhajících na uživatele ve světě Internetu, někdy ilustrované skutečnými příběhy, které se staly. V nich jsou uživatelé nabádáni k větší opatrnosti při nakládání s přihlašovacími údaji do ISu. Přestože se mnoho osob domnívá, že nakládá s přihlašovacím jménem a heslem opatrně, ne vždy tomu tak je. Následuje pak rozčarování a vzniklé problémy berou čas nejenom uživateli, ale i správcům systému.

Heslo zapamatované v cizím počítači

Příkladem neuváženého (a často bezmyšlenkovitého) jednání je zapamatování hesla v prohlížeči. Stává se pak, že uživatele někdo díky tomu odhlásí z lukrativní seminární skupiny nebo změní číslo bankovního účtu pro výplatu stipendií! Zapamatování hesla v prohlížeči je sice pohodlné, ale za toto pohodlí se platí snížením bezpečnosti přihlašovacích údajů na minimum. Zejména, pokud se to děje na počítači, ke kterému má přístup více osob.


Obr. 1: Ukázka povolení zapamatování hesla v prohlížeči Internet Explorer.

Je vhodné si zapamatovat, že:

  • kdokoliv se dostane k prohlížeči, který si pamatuje Vaše heslo, po Vás, může získat přístup do ISu pod Vaší identitou i bez znalosti Vašeho hesla;
  • pokud se někdo přihlásí pod Vaší identitou, může Vás odhlašovat ze zkoušek, odhlašovat ze seminárních skupin, měnit číslo bankovního účtu pro výplatu stipendií a provádět jiné operace;
  • v případě napadení (zavirování) počítače s uloženým heslem se může Vaše heslo stát veřejným;
  • uložené heslo snáze zapomenete a po přeinstalaci počítače o něj přijdete;
  • pokud jste heslo uložili v prohlížeči, můžete jej odstranit pomocí funkcí prohlížeče;
  • pokud jste heslo uložili na cizím počítači, změňte si co nejdříve své heslo.

21. dubna 2008

Not read yet0 commentspermalink
« Prezentace o multimédiích a e-learningu (21. 4. 2008 05:00) | Delší hesla v IS MU a jak se k nim chovat » (11. 5. 2008 00:00)

No comments have been posted yet.