Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
11. 5.
2008

Rozpoznávání naskenovaných dokumentů integrováno do IS MU

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky
Před několika dny dal Informační systém Masarykovy univerzity svým uživatelům k dispozici novou službu - rozpoznávání naskenovaných dokumentů. Pod pojmem rozpoznávání se rozumí proces označovaný optické rozpoznávání znaků (OCR - Optical Character Recognition). Skenerem se naskenuje jedna nebo více stran textu, příp. textu spolu s grafikou a získá se tak počítačový soubor s obrazem skenované předlohy. Rozpoznáním se získá ze souboru s obrazem naskenované předlohy text, který pak lze např. označit myší, může se v něm vyhledávat, přenést text do Wordu a dále ho zpracovávat a upravovat. Uživatel má na výběr buď pouze vytvoření textového výstupu, nebo vytvoření dvouvrstvého PDF souboru.

Informační systém MU je schopen rozpoznat soubory uložené do libovolné agendy, ve které funguje Správce souborů. Tzn. ve Studijních materiálech, v Úschovně, na Mém webu, v Poskytovně, v Dokumentovém serveru atp. IS automaticky rozpoznává do formátu text. O rozpoznání do formátu text není nutné žádat. Kliknutím se požádá o rozpoznání do dvouvrstvého PDF. Výhodou služby pro rozpoznávání zaintegrované do IS MU je to, že služba je bez nutnosti instalovat další programové vybavení dostupná všem uživatelům IS MU a je dostupná tam, kde uživatelé IS MU ukládají a spravují svoje dokumenty.

Proces rozpoznání dokumentu jistou dobu trvá. Trvání souvisí s velikostí rozpoznávaného dokumentu a s počtem dokumentů, které jsou ve frontě před rozpoznávaným dokumentem. Obsah fronty vyřizují rozpoznávací servery dle priorit a času zařazení do fronty. O ukončení rozpoznání je uživatel informován automaticky e-mailem.

Za první týden provozu se s informací o existenci této služby seznámilo 5073 uživatelů IS MU, vyzkoušelo si ji 51 uživatelů a nechalo si rozpoznat 114 souborů. Automaticky bylo za první týden rozpoznáno 15.711 dokumentů celkem. Jedná se o dokumenty, které byly do IS MU vloženy dříve, ale dosud rozpoznány nebyly. Dalších cca 100.000 dokumentů na rozpoznání ještě čeká.

11. května 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Inspirace pro multimediální studijní pomůcky v nové verzi (11. 5. 2008 05:42) | Soutěžní fotosbírka Jak se žije na MU? » (11. 5. 2008 05:50)

Zatím žádné komentáře.